Buurserzand

Het Buurserzand doet zijn naam geen eer aan. Er is nauwelijks kaal zand te vinden. In plaats daarvan loop je door een steeds wisselend landschap, waarin nat en droog, bos en heide, ven en beek elkaar afwisselen. Ook cultuurhistorische elementen kom je onderweg tegen, bijvoorbeeld De Harrevelder schans, een gerestaureerd bolwerk met gracht, dat nog uit de Tachtigjarige Oorlog stamt.

Natuurmonumenten zorgt voor grote afwisseling in de natuur, wat een positief effect heeft op de vlinders en libellen. Om de heide open te houden, grazen er runderen. De Blauwe Brigade, een groep vrijwilligers, plagt handmatig stukken heide, waardoor zaadjes van onder andere de klokjesgentiaan meer kans hebben om te ontkiemen. Een korte wandeling langs de beek is zeer de moeite waard. Op het talud vliegen bijvoorbeeld bruine vuurvlinders, en over het water scheren verschillende soorten libellen.

Bijzondere libellensoorten

Speerwaterjuffer (foto: Tim Termaat) Speerwaterjuffer (foto: Tim Termaat)

De meest bijzondere libel van het Buurserzand is zonder twijfel de speerwaterjuffer. Deze juffer is nog maar op zestien plaatsen in Nederland te vinden. In het Buurserzand, op de Harrevelderschans, staan veel fonteinkruiden in het water. Langs de oevers is een prachtig zeggeveldje, waar de speerwaterjuffer graag vertoeft.

Weidebeekjuffer (foto: Kim Huskens) Weidebeekjuffer (foto: Kim Huskens)

Langs de beek, vlakbij de wandelroute, vliegen in juni honderden weidebeekjuffers. De mannetjes verdedigen hier een territorium en proberen vrouwtjes over te halen met hen te paren. Dit gedrag wordt de dans van de weidebeekjuffer genoemd, omdat de juffers in sierlijke bewegingen om elkaar heen en achter elkaar aan vliegen.

Andere libellen

Hieronder worden nog enkele libellen genoemd die te zien zijn in dit gebied. Klik op de naam van een libel voor meer informatie. U komt dan op de soortpagina van libellennet.

  • Vuurjuffer 
  • Beekrombout