Kromme Rade

De Kromme Rade is een kerkpad op een lage dijk, dat de grens vormt tussen de Kortenhoefse Plassen met de kleine gebiedjes De Suikerpot en Het Hol, en het Loosdrechtse plassengebied. Rade komt van het Oudnederlandse raaien, het trekken van een grens. Oorspronkelijk was de dijk de grens tussen Noord-Holland en Utrecht, inmiddels ligt het door fusies van gebieden in de provincie Noord-Holland. Beide zijden van het pad bestaan voornamelijk uit hooiland en ruige onderbegroeiing, die gefaseerd gemaaid en soms begraasd worden. Aan de noordkant ligt Het Hol, een niet toegankelijk moerasgebied dat gedeeltelijk bestaat uit trilvenen. Deze drijvende veenpakketten trillen als je eroverheen loopt, want een bijzondere sensatie is. Te lang stilstaan is niet verstandig, het bezorgt je natte voeten! Het gebied is verboden toegang, omdat het risico dat mensen vast komen te zitten in het veen te groot is.
Tijdens de wandeling loop je gedeeltelijk beschut langs een moerasbos en heb je soms uitzicht over de Loosdrechtse VuntusPlassen en de Kortenhoefse Plassen. Af en toe komt er een kano of roeiboot voorbij, maar het gebied blijft stil en rustig. Bij nat weer kan het pad modderig zijn.

Bijzondere libellen

Met zijn bruine kleur met prachtige groene ogen is de vroege glazenmaker niet moeilijk te herkennen. Hij hangt vaak lange tijd stil in de lucht boven het water en laat zich dan uitstekend bekijken.

De groene glazenmaker heeft als enige libel een ‘waardplant’ nodig om haar eitjes in af te zetten: krabbenscheer. De aanwezigheid van deze stekelige plant in de sloten langs de Kromme Rade geeft de groene glazenmaker dan ook kans om hier te leven.

Groene glazenmaker (foto: Tim Termaat) Groene glazenmaker (foto: Tim Termaat)

Andere libellen die er te zien zijn

Naast de vroege en groene glazenmaker komen er nog tal van andere voor laagveen kenmerkende libellensoorten voor. Bijzondere soorten als de bruine korenbout en de zeldzame gevlekte witsnuitlibel zijn hier te vinden. Bijzonder in laagveengebieden zijn tevens de grote aantallen smaragdlibellen die hier in het voorjaar vliegen. Klik op de naam van een libel voor meer informatie. U komt dan op de soortpagina van libellennet.

  • Bruine korenbout
  • Gevlekte witsnuitlibel
  • Smaragdlibel