Sellingerbossen

Groningen is meer dan uitgestrekte landbouwgebieden, doorsneden met kaarsrechte sloten en hier en daar een boerderij. Soms word je aangenaam verrast door kleine stukjes bos, veen en hooiland. In Westerwolde, waar de Sellingerbossen deel van uitmaken, lijkt de natuur wel willekeurig verdeeld. Hier en daar een plukje bos of bloemenweide, vennen en poelen. De Ruiten Aa kronkelt door het gebied; Staatsbosbeheer en het waterschap gaven de rechtgetrokken beek zijn oorspronkelijke loop terug. De tijd lijkt te hebben stilgestaan. Kleine akkers, houtwallen, boerderijen met rieten daken en eiken die zo oud zijn dat ze inmiddels te groot zijn om te omarmen. ‘s Zomers bloeien in de beekoevers de kattenstaart en het wilgenroosje, geliefde nectarplanten van vlinders en andere insecten.

Juffers in de Sellingerbossen

De tengere pantserjuffer is een echte zomerjuffer en is met name in juli en augustus te vinden. Het is veruit de kleinste vertegenwoordiger van de pantserjuffers. Bij het leggen van de eitjes gebruikt het vrouwtje haar legboor om kleine gaatjes in stengels van water- en oeverplanten te boren. In elk gaatje wordt een eitje gelegd, dat vervolgens overwintert. In het voorjaar komen de eitjes uit, en de larve ontwikkelt zich binnen een paar maanden tot een volwassen libel.

De koraaljuffer is de enige juffer met zowel een rood lichaam als rode poten. De andere rode juffer, de vuurjuffer, heeft zwarte poten. De kans is groot dat je de koraaljuffer tegenkomt in tandem: de paring kan wel drie kwartier tot anderhalf uur duren. Al die tijd zitten de twee juffers in het paringswiel aan elkaar, en na de paring zetten ze in tandem de eitjes af.

Andere libellen die er te zien zijn

Hieronder worden nog enkele libellen genoemd die te zien zijn in dit gebied. Klik op de naam van een libel voor meer informatie. U komt dan op de soortpagina van libellennet

  • Paardenbijter 
  • Venglazenmaker