Libellen herkennen

Oefening baart kunst

In het begin is libellen op naam brengen helemaal niet zo makkelijk. Ze zitten niet lang genoeg stil of te ver weg en er zijn een paar groepjes van soorten die erg veel op elkaar lijken. Wanhoop niet! Oefening baart kunst, ook bij het leren kennen van libellen. Accepteer dat in het begin niet alle libellen op naam gebracht kunnen worden en leer eerst de algemene soorten goed kennen. Wie eenmaal de watersnuffel, azuurwaterjuffer en variabele waterjuffer goed in de vingers heeft, zal op een mooie dag vanzelf een zeldzamere blauwe juffer ontdekken. Dat werkt beter dan van begin af aan de kenmerken van alle blauwe juffers uit het hoofd te leren.

Voor de meeste juffers geldt dat mannetjes makkelijker te herkennen zijn dan vrouwtjes. Zoek bij de vondst van een vrouwtje dus liever eerst even door naar een mannetje, dat bijna altijd in de buurt te vinden zal zijn.

Soms lukt het ook om libellen te fotograferen, zodat later nog eens rustig naar de kenmerken gekeken kan worden.

Online libellencursussen

Met een online libellencursus leert u alles over het herkennen van libellen. We bieden een basiscursus voor beginners aan en drie cursussen als u er dieper in wilt duiken. De cursussen worden gegeven door Roy van Grunsven en Gerdien Bos, projectleiders bij De Vlinderstichting. Zij hebben beide jarenlange ervaring op het gebied van libellen en kunnen u precies vertellen waar u op moet letten bij het herkennen van libellen.

Bekijk het cursusaanbod

Libellen herkennen