beekjuffers Calopterygidae

Herkenning

Beekjuffers vallen op door hun forse postuur, metallic gekleurd lichaam (blauw bij mannetjes en groen tot brons bij vrouwtjes) en brede vleugels. Mannetjes hebben geheel of gedeeltelijk donker blauwzwart gekleurde vleugels.

 

Gedrag

Beekjuffers hebben een vlinderachtige vlucht, die vanwege de gekleurde vleugels vooral bij mannetjes opvalt. Imago's zijn vaak in de oevervegetatie van een beek te vinden, waar mannetjes op uitkijkposten zitten. Beekjuffers hebben complexe dreig- en baltsvluchten, waar soms meerdere dieren aan deelnemen. Dit is vaak een spectaculair gezicht. Soms laten baltsende mannetjes zich een stukje meedrijven op het wateroppervlak in een stroomversnelling. Eitjes worden solitair door het vrouwtje afgezet, in waterplanten. Soms verdwijnt het vrouwtje bij de ei-afzet geheel onder water.

Habitat

Beekjuffers zijn gespecialiseerd in stromend water. De larven leven tussen waterplanten en uitgespoelde boomwortels. Een hoge zuurstofverzadiging van het water is belangrijk. De bosbeekjuffer is hierin kritischer dan de weidebeekjuffer.

Soorten

bosbeekjuffer
Calopteryx virgo
Calopterygidae: Calopteryginae

weidebeekjuffer
Calopteryx splendens
Calopterygidae: Calopteryginae