Schooltuin

Een vlindertuin bij school is een ideale plek voor het geven van buitenlessen aan kinderen. Het is dichtbij en heeft veel te bieden. Naast vlinders zijn er met goed weer in een vlindertuin ook veel andere dieren te vinden. En zijn er op dat moment geen dieren in de tuin, dan hebben de planten ook hun eigen verhaal te vertellen.

 

(foto: Nicoliene Peet) (foto: Nicoliene Peet)

Het is niet moeilijk om een schooltuin in te richten als vlindertuin. Wat je nodig hebt, is een stuk grond, een aantal vlindervriendelijke planten en een enthousiaste leraar/onderwijzer of ouder die er wat tijd in wil steken. Lees meer over het aanleggen van een vlindervriendelijke tuin.

Vlinders zijn vooral op zoek naar nectar. Zorg dus vanaf maart tot en met september voor bloeiende nectarplanten in de tuin. Met een beetje geluk komen daar vanzelf veel vlinders op af. Een vlinderstruik is een goed begin. Maar in de tuin kun je op meer manieren rekening houden met vlinders. Voedsel voor de rupsen is ook belangrijk, net als beschutte plekken, zonnige plekken en plekjes waar vlinders kunnen overwinteren. Elders op de site leggen we uit hoe je daaraan in een tuin kunt voldoen.


Bij lespakketten voor het basisonderwijs vind je lessuggesties voor de vlindertuin.

Wil je eerst wat vlindertuinen bezoeken om ideeën op te doen? Kijk dan bij het overzicht van vlindertuinen in Nederland.


In 2009 voerde De Vlinderstichting samen met het Amsterdams NME-Centrum het project 'Vlinders in de Schooltuin' uit. Lees hier meer over dit project (.pdf).

Onderwijs