glanzende marmeruil Pseudeustrotia candidula

Familie

uilen (NOCTUIDAE)

Zeldzaamheid

Zeer zeldzaam. In 2009 is de glanzende marmeruil voor het eerst in Nederland waargenomen in de Millingerwaard en op Noord-Beveland. In 2014 is een exemplaar waargenomen in Nieuwleusen (Overijssel) en 2019 in Friesland.

Rode lijst

nieuwkomer

Meer foto's

Terug naar boven ^

Levenswijze

Vliegtijd en gedrag

In het buitenland vliegt deze soort tussen mei en oktober in (minstens) twee generaties. De vlinders zijn zowel overdag als 's nachts actief; ze bezoeken bloemen en komen op smeer en op licht.

Levenscyclus

De soort overwintert als pop.

Verspreiding

Vliegtijd

Benaming

Engelse naam

Shining Marbled

Duitse naam

Triangle Grasmotteneulchen

Franse naam

L'Eustrotie claire

Synoniemen

Deltote candidula

Meer

Auteursnaam en jaartal

Denis & Schiffermuller 1775

Herkenning

Kenmerken vlinder

Voorvleugellengte: 10-12 mm. De glanzende marmeruil is goed herkenbaar. De grondkleur van de voorvleugels is glanzend zilverwit. Langs de voorrand bevindt zich een grote driehoekige zwartachtig bruine vlek met daarin de niervlek zichtbaar als een blauwachtig grijze vlek. Van de in de schuine witte band gelegen ringvlek is heel soms slechts iets van een omranding zichtbaar. Tussen de schuine witte band en de binnenrand ligt een lichtbruine vlek, die samen met de tegenoverliggende vlek op de andere vleugel in rusthouding een ruitvormige figuur vormt.

Verspreiding in Nederland in vier perioden

Onderstaande kaartjes tonen de verspreiding binnen Nederland in vier perioden. Hoe groter en donkerder een stip, des te groter was de presentie van een soort in het desbetreffende uurhok (5x5 kilometerhok). Presentie geeft aan in welke mate een soort is over- of ondervertegenwoordigd ten opzichte van de (macronachtvlinder-)fauna als geheel. De berekeningen zijn gebaseerd op gegevens in de Nationale Databank Flora en Fauna.

Habitat

Vooral open warme graslanden, bosranden en open plekken in het bos.

Planten

Over de waardplanten van deze soort is weinig bekend. In oude buitenlandse literatuur worden onder andere grassen, schapenzuring en grote egelskop genoemd.

Waardplant

Varkensgras
Polygonum

Zuring
Rumex

Soorten uit dezelfde familie uilen (NOCTUIDAE)

harige voorjaarsuil
Brachionycha nubeculosa

eikenuiltje
Dryobotodes eremita

morpheusstofuil
Caradrina morpheus

helmgrasuil
Mythimna litoralis

trapeziumuil
Xestia ditrapezium

Alle soorten uit deze familie