komma-uil Leucania comma

Familie

uilen (NOCTUIDAE)

Zeldzaamheid

Algemeen. Komt verspreid over het land voor. RL: niet bedreigd.

Rode lijst

niet bedreigd

Meer foto's

Terug naar boven ^

Levenswijze

Vliegtijd en gedrag

Half mei-eind juli in één generatie; soms een partiële tweede generatie van half september-half oktober. De vlinders komen zowel op licht als op smeer en bezoeken bloemen.

Levenscyclus

Rups: juni-begin mei. De rups foerageert ´s nachts. De soort overwintert als volgroeide rups in een cocon in de grond en verpopt zich daarin in het voorjaar.

Verspreiding

Vliegtijd

Benaming

Engelse naam

Shoulder-striped Wainscot

Duitse naam

Berg-Graseule

Franse naam

le Comma blanc

Synoniemen

Mythimna comma

Meer

Toelichting Nederlandse naam

De 'toelichting wetenschappelijke naam' geeft een goede uitleg van de Latijnse en van de Nederlandse naam.

Meer over Nederlandse namen

Toelichting wetenschappelijke naam

Mythimna: mithimna is een stad op het eiland Lesbos. Deze uitleg komt van Treitschke die 'Die Schmetterlinge von Europa' afmaakte na de dood van Ochsenheimer. Sodoffsky (1837) verbeterde de spelling naar Mithimna.
comma: comma is een merkteken (niet noodzakelijkerwijs gevormd als onze komma). Dit verwijst naar de zwarte strepen die vanuit de schouders richting centrum lopen.

Auteursnaam en jaartal

(Linnaeus, 1761)

Herkenning

Kenmerken vlinder

Voorvleugellengte: 16-19 mm. Deze stevig gebouwde uil heeft een grijsachtig bruine of dof strokleurige voorvleugel met witte aders. De witte hoofdader eindigt midden op de voorvleugel in een verdikking die grofweg de vorm heeft van een komma. Opvallend is de diepzwarte schouderstreep die vanuit de vleugelwortel langs de witte hoofdader naar het middenveld loopt. Ook de diverse zwartachtige strepen in het zoomveld en de lichte strook langs de voorrand vallen op. Er is weinig variatie in kleur en tekening. De achtervleugel is bruin.

Kenmerken rups

Tot 40 mm; vrij dik; lichaam bleek roodachtig bruin tot grijsachtig bruin; over de rug drie lichte lengtestrepen met donkerder bruine zoom en onder de lijn van de spiracula een lichtbruine of witachtige lengteband; kop lichtbruin met donkerbruine strepen.

Gelijkende soorten vlinder

Bij de witte-l-uil (Mythimna l-album) vormt de korte dikke aderstreep gewoonlijk een duidelijke witte L in het middenveld; de zwarte schouderstreep is dunner en korter. Zie ook de stompvleugelgrasuil (Mythimna impura) en de gestreepte rietuil (L. obsoleta).

Gelijkende soorten rups

Spitsvleugelgrasuil (Mythimna straminea), stompvleugelgrasuil (Mythimna impura) en bleke grasuil (Mythimna pallens).
N.B.: vergelijk behalve de uiterlijke kenmerken ook de tijd van het jaar waarin de rupsen voorkomen, het habitat en de waardplant(en).

Verspreiding in Nederland in vier perioden

Onderstaande kaartjes tonen de verspreiding binnen Nederland in vier perioden. Hoe groter en donkerder een stip, des te groter was de presentie van een soort in het desbetreffende uurhok (5x5 kilometerhok). Presentie geeft aan in welke mate een soort is over- of ondervertegenwoordigd ten opzichte van de (macronachtvlinder-)fauna als geheel. De berekeningen zijn gebaseerd op gegevens in de Nationale Databank Flora en Fauna.

Habitat

Moerassen en andere vochtige grazige plaatsen, heiden en bossen; soms tuinen.

Planten

Diverse grassen, waaronder pijpenstrootje en smele.

Waardplant

Smele
Deschampsia

Zwenkgras
Festuca

Actualiteiten

Ontdek meer

Blijf op de hoogte

Ontvang vlindernieuws

Soorten uit dezelfde familie uilen (NOCTUIDAE)

Alle soorten uit deze familie