zandstofuil Caradrina selini

Familie
uilen (NOCTUIDAE)
Onderfamilie
Hadeninae / Caradrina selini
Groep
Nachtvlinder die nachtactief is
Hoe moeilijk te herkennen
(moeilijk tot zeer moeilijk te determineren)
Zeldzaamheid

Zeer zeldzaam. Van deze soort zijn verspreid over het land slechts enkele recente waarnemingen bekend. RL: ernstig bedreigd.

Rode lijst
ernstig bedreigd

Verspreiding
Vliegtijd
Kenmerken

Kenmerk: Voorvleugellengte: 13-16 mm. Deze uil lijkt veel op de huisuil (C. clavipalpis), maar heeft een donkerder grijze en egalere voorvleugel met een donkere achterrand. In het zoomveld en in mindere mate rondom de niervlek zijn vaak vage oranjebruine vlekjes aanwezig. De dwarsbanden zijn nauwelijks zichtbaar. Langs de voorrand van de vleugel zijn enkele donkere vlekjes zichtbaar. De achtervleugel is witachtig met een grijsachtig bruine achterrand.

Gelijkende soorten vlinder

Zie de huisuil (C. clavipalpis) en de grijze stofuil (Hoplodrina respersa).

Gelijkende soorten vlinder

huisuil
Caradrina clavipalpis

grijze stofuil
Hoplodrina respersa

Levenscyclus

Rups: augustus-april. De soort overwintert als rups in een cocon en verpopt zich daarin in het voorjaar.

Waardplanten

Diverse kruidachtige planten.

Habitat

Habitat: Heiden, droge duinen, zandverstuivingen en bosranden; de soort heeft een voorkeur voor droge zandige gebieden.

Vliegtijd en gedrag

Eind april-half augustus in één generatie.

België

Zeer zeldzaam. Slechts enkele vindplaatsen in de Antwerpse Kempen. Vroeger ook bekend uit Limburg en Namen.

Mondiaal

Marokko en in Europa van het Iberisch schiereiland via Zuid-Frankrijk tot Griekenland en het hele Middellandse Zeegebied. De noordelijke areaalgrens: Noordwest-Zwitserland, West-Duitsland, Noord-België en Nederland, Zuid-Noorwegen, Zuid-Zweden, Zuid-Finland (meer naar het noorden enkelingen) en Karelië. Naar het oosten tot Israël en Libanon. Bij oudere opgaven uit het zuidelijke areaal moet rekening worden gehouden met verwisselingen met soorten uit de P. flavirena-groep. In Midden-Europa zeer lokaal en ontbreekt daar in grote gebieden. Maar het schijnt dat selini ook nieuwe gebieden verovert.

Trend op lange en korte termijn
Onderstaande grafieken tonen de verandering in de talrijkheid van de soort in de loop van de tijd. De eerste grafiek geeft het verloop over de hele periode waarvan we waarnemingen hebben. Omdat de oude gegevens vaak niet erg nauwkeurig zijn (geen aantallen) en incompleet (nadruk op zeldzame soorten) wordt hier de presentie afgebeeld. De tweede grafiek laat het verloop zien van de prestatie van de soort in de laatste dertig jaar. Wat presentie en prestatie precies zijn, en hoe ze worden berekend kunt u lezen op de pagina De berekeningen.
Verspreiding in Nederland in vier perioden
Onderstaande kaartjes tonen de verspreiding binnen Nederland in vier perioden. Hoe groter en donkerder een stip, des te groter was de presentie van een soort in het desbetreffende uurhok (5x5 kilometerhok). Presentie geeft aan in welke mate een soort is over- of ondervertegenwoordigd ten opzichte van de (macronachtvlinder-)fauna als geheel. De berekeningen zijn gebaseerd op gegevens in het waarnemingbestand Noctua. Hoe die berekeningen worden uitgevoerd staat te lezen op de pagina De berekeningen.
voor 1950
1950 - 1979
1980 - 1999
2000 - feb 2016
Zeldzaamheid
Duitse naam
Sandflur-Staubeule
Synoniemen
Paradrina selini, Elaphria selini, Charanyca selini
Toelichting Nederlandse naam

Stofuilen hebben een vale zandkleur. De vleugelschubben laten makkelijk los en na het vastpakken van de vlinder blijft een stofvlekje op de vingers achter.
Duinen en zandgronden zijn de gebieden waar deze zandstofuil zich thuis voelt.

Meer over Nederlandse namen

Auteursnaam en jaartal
(Boisduval, 1840)

Nieuws

Geen resultaten.

Tijdschriften

Geen resultaten.

Projecten

Geen resultaten.

Soorten uit dezelfde familie uilen (NOCTUIDAE)

glanzende marmeruil
Pseudeustrotia candidula

donker halmuiltje
Oligia latruncula

geelbruine houtuil
Lithophane socia

maagdenuil
Eucarta virgo

houtkleurigeVlinder
Xylena vetusta

zeggeboorder
Denticucullus pygmina

alle soorten uit deze familie