donkere marmeruil Deltote pygarga

Familie

uilen (NOCTUIDAE)

Zeldzaamheid

Zeer algemeen. Komt verspreid over het hele land voor. RL: niet bedreigd.

Rode lijst

niet bedreigd

Meer foto's

Terug naar boven ^

Levenswijze

Vliegtijd en gedrag

Begin mei-half augustus in één generatie; soms een partiële tweede generatie tot begin oktober. De vlinders rusten overdag op een boomstam of paaltje en zijn gemakkelijk op te jagen. De vlinders komen soms in zeer grote aantallen op licht en soms op smeer.

Levenscyclus

Rups: juli-september. De rups foerageert vooral ´s nachts. De soort overwintert als pop in een cocon in de grond.

Verspreiding

Vliegtijd

Benaming

Engelse naam

Marbled White Spot

Duitse naam

Waldrasen-Grasmotteneulchen

Franse naam

l'Albule

Synoniemen

Lithacodia pygarga, Jaspidia pygarga, Erastria pygarga, Protodeltote fasciana, Erastria fasciana, Lithacodia fasciana, Erastria fuscula, Protodeltote pygarga

Meer

Toelichting Nederlandse naam

Marmeruilen hebben een gemarmerde tekening.
Deltote pygarga is donkerder dan D. deceptoria.

Meer over Nederlandse namen

Toelichting wetenschappelijke naam

pygarga: pugargos is een Libische antilope met een witte stuit. Dit duidt op het witte deel van de voorvleugels dat de anus bedekt als de vleugels gevouwen zijn in rust.

Auteursnaam en jaartal

(Hufnagel, 1766)

Herkenning

Kenmerken vlinder

Voorvleugellengte: 11-12 mm. Deze kleine uil heeft een zwartachtig grijs met bruine voorvleugel, waarop in de binnenrandhoek een kenmerkende grote witachtige vlek ligt. Deze vlek reikt niet tot aan de voorrand van de vleugel en wordt aan de binnenzijde begrensd door een scherpe zwarte rand; aan de buitenzijde ligt een grijsachtig veld, dat wordt doorsneden door de witte golflijn. De grootte van de witte vlek kan enigszins variëren, verder is er weinig variatie.

Kenmerken rups

Tot 20 mm; slank en naar de staart iets versmald; lichaam geel of roodachtig bruin met over de rug een donkere middenstreep en aan weerszijden daarvan een lichte lengtestreep; langs de zwarte spiracula een roodachtige lengtestreep; ronde, bruine kop.

Gelijkende soorten vlinder

De bonte marmeruil (D. deceptoria) heeft zowel in het zoomveld als in het wortelveld opvallende witte vlekken en maakt daardoor een bontere indruk.

Gelijkende soorten vlinder

Verspreiding in Nederland in vier perioden

Onderstaande kaartjes tonen de verspreiding binnen Nederland in vier perioden. Hoe groter en donkerder een stip, des te groter was de presentie van een soort in het desbetreffende uurhok (5x5 kilometerhok). Presentie geeft aan in welke mate een soort is over- of ondervertegenwoordigd ten opzichte van de (macronachtvlinder-)fauna als geheel. De berekeningen zijn gebaseerd op gegevens in de Nationale Databank Flora en Fauna.

Habitat

Bosachtige gebieden en grazige heiden.

Planten

Diverse grassen, waaronder pijpenstrootje, boskortsteel en ruwe smele.

Waardplant

Kortsteel
Brachypodium

Smele
Deschampsia

Actualiteiten

Ontdek meer

Tijdschriften

Soorten uit dezelfde familie uilen (NOCTUIDAE)

Alle soorten uit deze familie