Glaskruid Parietaria

Glaskruid (Parietaria) is een geslacht van één- en meerjarige planten uit de brandnetelfamilie (Urticaceae). Het zijn bloeiende planten met een veelal opstaande groeiwijze die 20 tot 80 cm hoog worden. Glaskruid komt voor in gematigde gebieden op vrijwel het gehele Noordelijk halfrond en soms ook in de subtropen.

Klein glaskruid (Parietaria judaica) heeft zich verspreid vanuit het Middellandse Zeegebied en de Europese westkust. In Noord-Amerika wordt het als een onkruid beschouwd. Klein glaskruid verschilt van groot glaskruid (Parietaria officinalis) door de niet-holle stengel.

Groot glaskruid heeft zich verspreid naar Noordwest-Europa en het noordelijke deel van Midden-Europa. De plant is in Nederland zeldzaam en in België staat hij op de rode lijst als zeldzaam (zeer zeldzaam). De plant is meestal te vinden tussen het struikgewas, op beschutte omgewerkte grond, aan de voet van muren, rotsen, bosranden, heggen, loofbossen (aan de voet van hellingen), onder stoeproosters en aan trottoirkanten.

(Bron: Wikipedia)

(foto: klein glaskruid door Ed Stikvoort, www.saxifraga.nl)

Bron foto: Saxifraga-Ed Stikvoort, Klein glaskruid

Vlinders bij waardplant

atalanta
Vanessa atalanta
NYMPHALIDAE: Nymphalinae

dagpauwoog
Aglais io
NYMPHALIDAE: Nymphalinae

dubbelstipsnuituil
Hypena obsitalis
EREBIDAE: Hypeninae

glaskruidsnuituil
Hypena lividalis
EREBIDAE: Hypeninae