Gelijkende soorten

Gelijkende soorten en dubbelsoorten

R. (Rob) de Vos - Zoölogisch Museum Amsterdam / Werkgroep Vlinderfaunistiek

De titel suggereert dat gelijkende soorten en dubbelsoorten niet hetzelfde zijn. Dat is ook zo, maar dat maakt het probleem van vergissingen er niet minder om. Gelijkende soorten zijn verschillende soorten die sterk op elkaar lijken, zodanig dat vergissingen heel vaak voorkomen. Dubbelsoorten zijn weliswaar ook gelijkend, maar nu zijn de soorten tevens nauw aan elkaar verwant. Dubbelsoorten zijn daardoor vaak moeilijker uit elkaar te houden dan minder verwante gelijkende soorten, omdat er bij dubbelsoorten minder kenmerken verschillend zullen zijn.

De kuifvlinder heeft twee vrijliggende zwarte stippen in de gele dwarsband op het tweede en derde borstsegment (foto: Jan Hessink).
De zwarte stippen zijn bij de helmkruidvlinder groter en niet helemaal door geel omringd (foto: Jeroen Voogd).

Ervaring 

Een moeilijkheid is de graad van gelijkenis, want niet voor iedereen zijn bepaalde soorten moeilijk te onderscheiden. Veel hangt af van de mate van ervaring met determineren en soortenkennis. Hoe meer men met vlinders omgaat en hoe meer soorten men gezien heeft, hoe gemakkelijker de determinaties zullen verlopen.

Altijd controleren

Toch blijft er altijd een aantal soorten over dat consequent voor vergissingen of determinatieproblemen zorgt. Hierna volgt een lijst met de groepen van soorten waarvan wij hebben ervaren dat ze regelmatig voor determinatieproblemen zorgen. Heeft u een vlinder als één van de onderstaande soorten gedetermineerd, dan is het goed om ook de gelijkende soorten en/of de dubbelsoorten te controleren. Via de zoekfunctie kunt u de betreffende soorten opzoeken en de foto’s bekijken en de informatie doorlezen.

Vlinders herkennen