Vossen herkennen

Kleine vos, grote vos of oostelijke vos?

Er zijn in Nederland drie 'vosvlinders': de kleine vos, de grote vos en de oostelijke vos. Het is niet allijd eenvoudig deze vlinders uit elkaar te houden. De naam 'vosvlinders' dankt deze groep vlinders aan de roodbruine kleur op de vleugels. Dat heeft veel weg van de vachtkleur van de vos (Vulpes vulpes).

Zeldzaam of niet?

De kleine vos komt het meest in Nederland voor. Deze vanaf het vroege voorjaar tot in september overal in Nederland te zien. De grote vos en oostelijke vos zijn veel minder algemeen voorkomend. Deze vlinders zijn dan ook beide zeldzaam in Nederland. Met name in het voorjaar worden deze twee vossen incidenteel gezien. 

Download het overzicht van de verschillen

Kleine vos

De naam geeft het al aan: dit is de kleinste van de drie. De basis van de achtervleugel is donker, tot wel de helft van de vleugel.

Lees verder

Grote vos

Lijkt op de oostelijke vos. Belangrijkste verschil: de buitenrand van de achtervleugels is bij de grote vos is scherp begrensd, soms zelfs met een lichte afzetting.

Lees verder

Oostelijke vos

De buitenrand van de achtervleugels is niet scherp begrensd zoals bij de grote vos, maar loopt geleidelijk over in de basiskleur van de achtervleugel.

Lees verder

Grote, oostelijke of toch kleine vos?

Vooral het onderscheid tussen de grote en de oostelijke vos kan soms erg lastig zijn. Er is niet één hard kenmerk, het is meer de combinatie van kenmerken. Daarom hebben we een overzicht gemaakt van de verschillen tussen de drie vossen.

 

Download het overzicht van de verschillen

 

Geef je waarnemingen door

Heb je een kleine vos, grote vos of oostelijke vos gezien? Geef je waarneming dan door aan De Vlinderstichting! Het liefst met een foto, zodat we met zekerheid kunnen vaststellen om welke vlinder het gaat. 

Alle waarnemingen via Telmee of Waarneming.nl of de Jaarrond Tuintelling komen vanzelf bij De Vlinderstichting terecht.

Vlinders herkennen