Verwachte vliegtijden dagvlinders

Wanneer kun je vlinders gaan kijken?

Icarusblauwtje op koekoeksbloem Icarusblauwtje op koekoeksbloem

De tijd van het jaar en het weer zijn allebei belangrijk bij het kiezen van een goede dag om naar vlinders te gaan kijken.

Mooi weer

Als je gaat zoeken naar vlinders kun je dat het beste doen met mooi weer. Dan is het warm genoeg voor vlinders om te kunnen vliegen. Het is het beste als er niet te harde wind staat, het lekker warm is en de zon schijnt.

Voorjaar

Afhankelijk van de periode waarin je vlinders gaat kijken, zijn er verschillende soorten te zien. Als het in maart alweer wat warmer wordt, kun je al de eerste vlinders zien vliegen. Dit zijn soorten die als vlinder hebben overwinterd zoals dagpauwoog, citroenvlinder, gehakkelde aurelia en kleine vos.

Junidip

Juni is meestal een slechte vlindermaand omdat de meeste soorten dan eitje, rups of pop zijn.

Zomer

In juli en augustus vliegen er juist heel veel verschillende soorten. Het is toptijd voor vlinders: lange dagen, hoge temperaturen en veel zon.

Najaar

In september en oktober zijn er al soorten uitgevlogen maar op zonnige herfstdagen zijn de 'laatvliegers' zoals de atalanta vaak in grote aantallen te zien.

Alles bij elkaar heb je de grootste kans om veel vlinders te zien in de perioden half mei tot eind mei en van begin juli tot half september.

Vlinders kijken