LedEmmers

Ontwikkeling goedkopere mobiele energiezuinige val

De nieuwe nachtvlinderval met LED-strip in het veld

Momenteel is De Vlinderstichting druk bezig met het ontwikkelen van een nieuwe lichtval met LED-verlichting. Deze diervriendelijke nachtvlindervallen worden gemaakt om het Meetnet Nachtvlinders uit te breiden. Op deze pagina wordt alle informatie bij elkaar gebracht over dit onderwerp.

Waar zijn ze te koop?

De vallen zijn momenteel nog niet te koop. Verschillende onderdelen zijn al binnen en we hopen de eerste lading vallen in mei af te hebben. De kosten voor de val zullen rond de 85 euro inclusief verzenkosten komen te liggen. In dit bedrag is bijna alles inbegrepen, ook de benodigde powerbank.

Waarom LED-verlichting?

LedEmmers worden gemaakt om het meetnet nachtvlinders uit te breiden. We werken met LED-verlichting. De LED-strip die hiervoor is gebruikt is de niet waterdichte 12 volt SMD 2835 UV LED Strip licht van 395-405nm. De werking van de LED-lampjes is afgelopen jaar vergeleken met de tot nu toe veel gebruikte 6 Watt actinic TL-buisjes. Hierbij bleek dat de LED-strips ongeveer twee keer zoveel vlinders vangen. Het grote voordeel van LED-verlichting is verder dat ze erg energiezuinig zijn en betrouwbaar zijn met aanschakelen. Hierdoor kunnen de lampjes een hele nacht op een powerbank branden en daardoor op plekken zonder stroomvoorziening worden neergezet zoals in het agrarisch gebied en in natuurgebieden.

LED-verlichting vs. HPL- of ML-lampen

Je vangt met LED-lampjes minder dan met felle kwikdamplampen (zoals HPL of ML lampen). Die kwikdamplampen zijn momenteel al verboden om te verkopen en ook nauwelijks meer te verkrijgen. Voor het meetnet is het minder vangen geen nadeel, met het zwakkere licht van de LedEmmer trek je nachtvlinders aan uit een kleinere straal en zeggen de soorten die je vangt dus meer over de directe omgeving. Een nadeel van het zwakke
licht is dat je meer invloed hebt van lichtconcurrentie, zoals een lantaarnpaal of een volle maan en daardoor minder vangt. Het voordeel is dan juist weer dat je ze op veel plekken kunt plaatsen, zonder dat mensen ze zien of er last van hebben.

Op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven van de ontwikkelingen? Schrijf je dan nu in via onderstaand formulier, en dan mailen wij wanneer er meer informatie bekend is, bijvoorbeeld wanneer de vallen besteld kunnen worden.

Ik wil meer informatie

Ik wil meer informatie

Wil je op de hoogte gehouden worden over de nieuwe val? Vul dan dit formulier in.

Ik heb al een val en wil meedoen met het meetnet

Ik doe mee met het nachtvlindermeetnet