LedEmmers

LedEmmer

Ontwikkeling goedkopere mobiele energiezuinige nachtvlinder LedEmmer om vlinders mee te lokken

 

 

De nieuwe nachtvlinder lokemmer met LED-strip in het veld. (Bron: Jan Ensing) De nieuwe nachtvlinder lokemmer met LED-strip in het veld. (Bron: Jan Ensing)

Let op: Vanwege een productietekort is het momenteel niet mogelijk om een LedEmmer te kopen. Zodra deze weer beschikbaar zijn kan je dat op deze pagina terugvinden.

De Vlinderstichting heeft een nieuwe lichtval met LED-verlichting ontwikkeld met als doel het Meetnet Nachtvlinders uit te breiden. Met deze LedEmmer kun je 's-nachts rondvliegende nachtvlinders met UV-licht lokken, deze 's-ochtends bekijken, eventueel fotograferen en daarna weer loslaten. Eerst oefenen is eigenlijk niet meer nodig; als u foto's maakt met een mobiel zijn de nachtvlinders gemakkelijk te determineren via de App Obsidentify. En als die er onzeker over is, kunt u het aan ons vragen of de soort als nachtvlinder onbekend met foto invoeren in ons meetnet-portaal. Er zijn inmiddels al heel wat meetpunten gemaakt met een LedEmmer. Deze leveren mooie resultaten op. Op deze pagina wordt alle informatie bij elkaar gebracht over dit onderwerp.

Waar zijn ze te koop?

De LedEmmer wordt voor ons geproduceerd door een sociale werkplaats, om kosten te besparen. Er is veel vraag naar! Ook bij projecten hebben we er heel wat nodig. Daardoor is hij beperkt beschikbaar, en willen we ze voorlopig nog nadrukkelijk bestemmen voor mensen die ook echt van plan zijn mee te doen aan het Landelijk Meetnet Nachtvlinders in Nederland. Voor een vrijwilliger die wil gaan tellen voor een zelf uitgekozen meetpunt kunnen we het complete pakket (o.a. LedEmmer, powerbank, eierdozen) tegen gereduceerde prijs aanbieden: 85 euro inclusief btw inclusief verzendkosten. Voor het meetnet moet u de LedEmmer elke twee weken (en als dat echt niet lukt minstens 6 keer per jaar) op dezelfde plek (in Nederland!) plaatsen en alle macro nachtvlinders op ons meetnet invoeren.   

Wilt u toch geen meetpunt aanmaken? Of wel, maar doet u de werkzaamheden voor een organisatie (bedrijf, school, natuurorganisatie)? Dan is de LedEmmer €130,-.  Inclusief btw en €5,- verzendkosten wordt het totaalbedrag €162,30 en kan alleen geleverd worden als er op dat moment voldoende LedEmmers zijn. Wilt u dit, of wilt u voor een project meerdere LedEmmers kopen? Stuur dan een mail naar ledemmer@vlinderstichting.nl. Wilt u zelf bouwen? Op deze pagina vindt u het bouwplan.

Waarom LED-verlichting?

LedEmmers worden gemaakt om het meetnet nachtvlinders uit te breiden. We werken met LED-verlichting. De LED-strip die hiervoor is gebruikt is de niet waterdichte 12 volt SMD 2835 UV LED Strip licht van 395-405nm. Deze kunnen wel wat vocht verdragen; de wel waterdichte bleken te verkleuren waardoor de UV straling niet meer goed werkte. De werking van de LED-lampjes is vergeleken met de tot nu toe veel gebruikte 6 Watt actinic TL-buisjes. Hierbij bleek dat de LED-strips ongeveer twee keer zoveel vlinders lokken. Het grote voordeel van LED-verlichting is verder dat ze erg energiezuinig zijn en betrouwbaar zijn met aanschakelen. Hierdoor kunnen de lampjes een hele nacht op een powerbank branden en daardoor op plekken zonder stroomvoorziening worden neergezet zoals in het agrarisch gebied en in natuurgebieden.

LED-verlichting vs. HPL- of ML-lampen

Je lokt met LED-lampjes minder dan met de ouderwetse felle kwikdamplampen (zoals HPL of ML lampen). Deze zijn nog maar beperkt beschikbaar. Voor het meetnet is het minder lokken geen nadeel, met het zwakkere licht van de LedEmmer trek je nachtvlinders aan uit een kleinere straal en zeggen de soorten die je ziet dus meer over de directe omgeving. Een nadeel van het zwakke
licht is dat je meer invloed hebt van lichtconcurrentie, zoals een lantaarnpaal of een volle maan en daardoor minder in de LedEmmer krijgt. Het voordeel is dan juist weer dat je ze op veel plekken kunt plaatsen, zonder dat mensen ze zien of er last van hebben. En natuurlijk spaar je energie, het milieu en ook de vlinders; die kwikdamplampen worden erg heet en dat kan voor beschadigde vlinders zorgen.

Tips om te voorkomen dat je LedEmmer kapot gaat

De LedEmmer heeft enkele onderdelen waar niet al te ruw mee omgegaan moet worden. Hieronder geven we een aantal tips om het kapotgaan van de LedEmmer te voorkomen.

  1. Plaats de LedEmmer op een stevige ondergrond.
  2. Bij kans op regen dient u de powerbank te beschermen tegen water. Dit kan bijvoorbeeld met een gesloten plastic zak(je) of yoghurtbeker met iets openstaande deksel. Als het langdurig regent zet je de LedEmmer niet buiten.
  3. Wanneer de LedEmmer omvalt, is er kans op beschadiging van de snoeren. Bij kans op stevige wind kunt u de emmer het beste verzwaren met een baksteen of vastzetten met een tentharing door de bodem (maak daarvoor een gaatje in de bodem).
  4. Wanneer je Ledlamp vochtig is geworden door regen of vocht kunnen allerlei onderdelen gaan schimmelen (de lamp) of roesten. Plaats de LedEmmer dus na gebruik weer binnen en laat hem opdrogen, het liefst bij de CV-verwarming.
  5. Als je meerdere emmers hebt en die wil stapelen, haal dan het snoertje uit de gleuf. Is het teveel werk om steeds het snoertje door de gleuf te halen, dan kan je deze ook onder de rand van de deksel door laten lopen, want deze dient toch niet vastgeklikt te worden.

Mijn LedEmmer is kapot, wat nu?

Let op: vanwege een productie tekort kunnen we momenteel geen kapotte onderdelen vervangen. Zodra dit weer mogelijk is kan je dat hier op deze pagina terugvinden.

Het kan soms gebeuren dat een onderdeel van de LedEmmer kapot geleverd wordt of dat deze in de loop van de tijd kapotgaat. In de praktijk blijkt dit meestal te gaan om de ledlampset of om de powerbank. Vermoed jij dat er iets mis is met een onderdeel van je LedEmmer?  

Om zeker te weten dat je LedEmmer kapot is en niet te repareren valt, vragen we je om een aantal zaken te controleren. Klik hier om een aantal stappen met testjes uit te voeren. 

Als blijkt dat een onderdeel kapot is na het volgen van dit stappenplan kan je bij ons een nieuw onderdeel opvragen via de links hieronder. 
De Vlinderstichting levert een garantieperiode van 2 jaar voor deelnemers aan het meetnet en 1 jaar voor mensen die geen meetpunt hebben. Zit je nog in de garantieperiode? Dan sturen we je het kapotte onderdeel gratis naar je op. Ledsetjes ontvangen we hiervoor graag retour zodat we delen ervan kunnen hergebruiken. Is je garantieperiode verstreken, maar zou je toch graag een onderdeel aanschaffen? Dit kan alleen als je al eerder bij ons een LedEmmer hebt gekocht. Voor deelnemers van het meetnet kost een nieuwe Ledlampset €50 zonder meetpunt is dit €65. Een nieuwe powerbank sturen we voor €35 naar je toe. Een kapotte powerbank moet je inleveren als chemisch afval of bij batterij-inzamelpunten en niet naar ons gestuurd worden. Alle bedragen zijn inclusief verzendkosten en btw. 

 

Zo zet je je LedEmmer in elkaar

De nieuwe opening voor de kabel zit onder het klepje van de emmer. Druk de opening zo goed mogelijk weer dicht. De nieuwe opening voor de kabel zit onder het klepje van de emmer. Druk de opening zo goed mogelijk weer dicht.

De nieuwere versie LedEmmers hebben een iets andere opening voor de kabel. Zie het plaatje hiernaast. Vergeet niet de opening zo goed mogelijk terug te duwen na het plaatsen van de kabel, zodat er geen nachtvlinders kunnen ontsnappen.