LedEmmers

Ontwikkeling goedkopere mobiele energiezuinige nachtvlinder lokemmer

De nieuwe nachtvlinder lokemmer met LED-strip in het veld. (Bron: Jan Ensing)

De Vlinderstichting heeft een nieuwe lichtval met LED-verlichting ontwikkeld. Deze diervriendelijke LedEmmer is ontworpen om nachtvlinders te lokken en is gemaakt met als doel het Meetnet Nachtvlinders uit te breiden. Er zijn inmiddels al heel wat meetpunten gemaakt met een LedEmmer. Deze leveren mooie resultaten op. Op deze pagina wordt alle informatie bij elkaar gebracht over dit onderwerp.

Waar zijn ze te koop?

De LedEmmers zijn te koop via onze website via deze pagina. Er moet daarbij eerst een meetpunt aangemaakt worden bij meetnet nachtvlinders. De LedEmmer kost 85 euro inclusief verzenkosten. In dit bedrag is bijna alles inbegrepen, ook de benodigde powerbank.

Waarom LED-verlichting?

LedEmmers worden gemaakt om het meetnet nachtvlinders uit te breiden. We werken met LED-verlichting. De LED-strip die hiervoor is gebruikt is de niet waterdichte 12 volt SMD 2835 UV LED Strip licht van 395-405nm. De werking van de LED-lampjes is vergeleken met de tot nu toe veel gebruikte 6 Watt actinic TL-buisjes. Hierbij bleek dat de LED-strips ongeveer twee keer zoveel vlinders lokken. Het grote voordeel van LED-verlichting is verder dat ze erg energiezuinig zijn en betrouwbaar zijn met aanschakelen. Hierdoor kunnen de lampjes een hele nacht op een powerbank branden en daardoor op plekken zonder stroomvoorziening worden neergezet zoals in het agrarisch gebied en in natuurgebieden.

LED-verlichting vs. HPL- of ML-lampen

Je lokt met LED-lampjes minder dan met felle kwikdamplampen (zoals HPL of ML lampen). Die kwikdamplampen zijn momenteel al verboden om te verkopen en ook nauwelijks meer te verkrijgen. Voor het meetnet is het minder lokken geen nadeel, met het zwakkere licht van de LedEmmer trek je nachtvlinders aan uit een kleinere straal en zeggen de soorten die je ziet dus meer over de directe omgeving. Een nadeel van het zwakke
licht is dat je meer invloed hebt van lichtconcurrentie, zoals een lantaarnpaal of een volle maan en daardoor minder in de LedEmmer krijgt. Het voordeel is dan juist weer dat je ze op veel plekken kunt plaatsen, zonder dat mensen ze zien of er last van hebben.

Op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven van de ontwikkelingen? Schrijf je dan nu in via onderstaand formulier, en dan mailen wij wanneer er meer informatie bekend is, bijvoorbeeld wanneer de LedEmmers besteld kunnen worden voor mensen die geen meetnetpunt willen of kunnen maken. Ben je er al uit en zou je graag een meetpunt en LedEmmer krijgen? Meld je dan hier aan.

Ik wil meer informatie

Ik wil meer informatie

Wil je op de hoogte gehouden worden over de nieuwe val? Vul dan dit formulier in.

Ik heb al een val en wil meedoen met het meetnet

Ik doe mee met het nachtvlindermeetnet