Kampina

Kampina

De Kampina, bij Boxtel, is enorm gevarieerd. Vochtige en droge heide, bossen, graslanden, vennen en de Beerze, een prachtige beek, maken het tot een zeer vlinder- en libellenrijk gebied.

Omstreeks 1400 was de Kampina een grote zandverstuiving, te vergelijken met de Loonse en Drunense Duinen. De bewoners van het gebied hadden alle bomen gekapt, waardoor de onderliggende zandlaag ging stuiven. Het gebied groeide in de loop van de tijd weer dicht met heide, waarop de boeren uit de omgeving eeuwenlang hun schapen en ander vee lieten grazen. Om de heide te behouden, laat Natuurmonumenten, die het gebied beheert, er nu kuddes runderen en paarden grazen. Deze grazers zorgen ervoor dat jonge boompjes en grassen geen kans krijgen om de heide te verdringen.

Azuurwaterjuffer

De Kampina is een geweldig libellengebied. De aller blauwste waterjuffer van Nederland is een typische soort van de hoge zandgronden. Deze juffer: de azuurwaterjuffer heeft een onmiskenbare azuurblauwe kleur en komt in grote getalen voor in de Kampina. Er zijn nog een aantal andere algemene blauwe juffers, dus bij twijfel kan je een azuurwaterjuffer ook herkennen aan de U-vormige zwarter tekening op het achterlijfje. Tussen mei en augustus heb je grote kans om de azuurwaterjuffer in de Kampina te zien.

Blauwe breedscheenjuffer

De blauwe breedscheenjuffer is ook echt een typische soort van de hoge zandgronden, zoals de Kampina. De blauwe breedscheenjuffer is een stuk fletser gekleurd in vergelijking met de azuurwaterjuffer. Zoals de naam al doet vermoeden heeft de blauwe breedscheenjuffer verbreedde schenen die zeker bij de mannetjes duidelijk te zien zijn. Deze juffer vliegt van mei tot september.

Azuurwaterjuffer (foto: Kars Veling) Azuurwaterjuffer (foto: Kars Veling)
Blauwe breedscheenjuffer (foto: Henk Bosma) Blauwe breedscheenjuffer (foto: Henk Bosma)