Nieuwsbericht

Kwartier vlinders tellen op vakantie is leuk én nuttig

donderdag 7 juli 2022

De vakantie staat voor de deur en veel mensen gaan naar het buitenland. Daar is vaak nog enorm te genieten van vlinders. Er zijn veel meer soorten te zien dan in Nederland, en op sommige plekken vliegen ze in enorme aantallen. Als je op vakantie een kwartiertje vlinders telt kun je bovendien meehelpen aan de bescherming van vlinders in het buitenland.

Het prachtige adonisblauwtje komt niet voor in Nederland, maar in het buitenland kom je hem regelmatig tegen. Het prachtige adonisblauwtje komt niet voor in Nederland, maar in het buitenland kom je hem regelmatig tegen.

Voor de bescherming van vlinders is het natuurlijk nodig dat je weet waar bepaalde soorten voorkomen. Daarnaast wil je graag weten hoe het met die vlinders gaat. In Nederland zijn er veel mensen die genieten van vlinders, en die al hun waarnemingen ook doorgeven. Een grote groep doet mee aan het meetnet vlinders: zij tellen wekelijks vlinders langs vaste routes op meer dan 1300 locaties in ons land. Dit levert een schat aan informatie op. In het buitenland is dit vaak veel minder het geval.

Vakantielanden

Veel vakantielanden - zoals Frankrijk, Duitsland, Italië en Spanje - zijn enorm uitgestrekt en er zijn daar veel minder vlinderaars die waarnemingen verzamelen of vaste routes lopen zoals hier. Gelukkig gaan veel Nederlandse vlinderaars in de zomer naar die landen op vakantie; velen kiezen zelfs een vakantiebestemming waar grote aantallen of bijzondere vlinders te zien zijn.

Christina Sevilleja, projectleider bij De Vlinderstichting en coordinator van eBMS: "Ik geniet ervan om de ButterflyCount app te gebruiken tijdens vakanties. De 15 minuten methode is erg simpel. Het is een extra toevoeging van je vlinderplezier op vakantie. Als je bijvoorbeeld tegen jezelf of anderen kan strijden in hoeveel vlinders je tegenkomt. Als je meerdere 15 minuten tellingen achter elkaar doet, zie je op de kaart een lijn van punten verschijnen en krijg ik meer soorten op mijn lijst."

Het zou geweldig zijn als de Nederlandse vlinderaars tijdens hun vlindervakanties ook nuttige gegevens verzamelen voor de bescherming. En dat kan op een simpele en laagdrempelige manier.

ButterflyCount

De koningspage is een echte 'vakantievlinder'. Groot, opvallend en in het zuiden heel algemeen. De koningspage is een echte 'vakantievlinder'. Groot, opvallend en in het zuiden heel algemeen.

Een nieuwe manier van vlinders doorgeven is met zogenaamde kwartiertellingen. Dit doe je met de app ButterflyCount. Door een kwartier lang op een bepaalde plek de aanwezige vlinders te tellen en door te geven lever je al een bijdrage. En je kunt zoveel kwartiertellingen doen als je wilt. Het mooie van zo’n kwartiertelling is dat precies wordt vastgelegd op welke route je hebt geteld. Het is de bedoeling dat je alle vlinders die je ziet doorgeeft, dus als een soort niet is gemeld kunnen we ervan uitgaan dat die daar ook niet vloog. Dat zijn heel belangrijke zaken om conclusies te kunnen trekken over hoe het met de vlinders gaat.

Hoe werkt een kwartiertelling?

Download de app ButterflyCount voor android of apple
Registreer je als teller
Start de kwartiertelling en begin te tellen
Na 15 minuten stopt de telling
Je kan de telling bewaren en later de gegevens versturen, bijvoorbeeld op de camping
Dit kun je zo vaak herhalen als je maar wilt. Je krijgt zo natuurlijk ook voor jezelf een prachtig overzicht van waar je bent geweest en wat je daar allemaal hebt gezien. In  deze beknopte handleiding (word-bestand: 1,78 MB) wordt de werking van de app stapsgewijs uitgelegd.

Kwartiertelling

Als je (in het buitenland) telt met de ButterflyCount app, help je mee aan een grootschalig project om vlinders te beschermen over heel europa, het eBMS. Op onze website kan je hier meer over vinden.

Lees verder

2022 KarsVeling kwartiertelling Natuurbericht