Nieuwsbericht

Pieterpad weer gedomineerd door witjes

maandag 22 augustus 2011

Afgelopen weekend werd de vierde Vlinderwandelestafette langs het Pieterpad gehouden. Op dit moment zijn van 80% van de 93 etappes de waarnemingen doorgegeven: in totaal 5474 vlinders. Het klein koolwitje was ook dit keer de winnaar met meer dan de helft van de waarnemingen: 2985, gevolgd door het klein geaderd witje (1107 keer gezien). Het groot koolwitje was het derde witje (439).

Het was nog even spannend voor het weekeinde: zouden alle etappes bezet zijn? Zaterdag stonden nog twee etappes in Groningen en Drenthe open. Zondag bleek, dat ook deze etappes gelopen werden. Het weer was gelukkig goed, hoewel op enkele etappes regen of onweer gemeld werd. In totaal deden er 293 mensen mee aan de wandeling. Het Pieterpad was voor de gelegenheid opgeknipt in 93 etappes, allemaal tussen de 4 en 6 kilometer lang. 

Het aantal vlinders dat is gezien lijkt sterk achter te blijven bij het totaal van 2010, toen 9673 vlinders werden doorgegeven. Het aanhoudend mooie weer in het voorjaar kan daar debet aan zijn. Daardoor zijn de meeste vlinders eerder in het jaar gaan vliegen en is een aantal soorten op dit moment al bijna uitgevlogen.

De leukste waarneming die werd gedaan was de keizersmantel op de etappe van Vorden naar Vorden-Linde door Renze en Gé Montsma. Zij zagen de keizersmantel, een zwerver die dit jaar opmerkelijk veel werd gezien in ons land. Ook de waarneming van een eikenpage door B. van der Lans op de etappe tussen Noord- en Zuidlaren is het vermelden waard.

Hoewel de focus was gericht op dagvlinders, werden ook veel waarnemingen van nachtvlinders doorgegeven. Altijd leuk om te zien is de rups van het groot avondrood, ook wel olifantsrups genoemd. Ook de duizenden paardenkastanjemineermotten die Jaap Schelvis zag in de buurt van Groningen, moeten een spectaculair beeld hebben opgeleverd.

Eikenpage GrootAvondrood GrootKoolwitje Keizersmantel KleinGeaderdWitje KleinKoolwitje