Nieuwsbericht

Tuinvlindertelling 2019: aantal vlinders gehalveerd

maandag 29 juli 2019

Van 6 tot en met 28 juli 2019 organiseerde De Vlinderstichting de tuinvlindertelling. Er zijn zo’n 10.000 tellingen gedaan. Een kwartier lang noteerde men de vlinders die in de tuin aanwezig waren. Er zijn minder vlinders gezien dan in de voorgaande jaren. De atalanta is de meest getelde vlinder.

De atalanta werd de landelijke nummer 1 De atalanta werd de landelijke nummer 1

Wat vorig jaar al gevreesd werd, blijkt nu ook uit de cijfers van de Landelijke Tuinvlindertelling: 2019 is een zeer slecht vlinderjaar. Door het droge weer vorige zomer zijn veel rupsen doodgegaan omdat de planten waar ze van afhankelijk zijn, waren verdroogd. Dat zie je nu pas terug. Het ging al slecht met de insecten en dan komt zo'n droge zomer er nog even bovenop. Dat hakt erin. Gemiddeld lag het aantal getelde vlinders veel lager dan andere jaren. De afgelopen tien jaar waren er gemiddeld 15 vlinders per telling in de tuin. Dit jaar zijn dat er slechts 7,5: een halvering.

 

Het ging al slecht met de insecten en dan komt zo'n droge zomer er nog even bovenop. Dat hakt erin.

 

Bekijk alle resultaten

Meer vlinders in het Noorden

Gelukkig is er ook goed nieuws: met name in Groningen, Friesland, Noord-Holland en op de Wadden meldden veel waarnemers erg veel vlinders in de tuin. Met name dagpauwoog, atalanta en distelvlinder zijn daar talrijk. Waarom dat zo is blijft nog onduidelijk: meer regen, andere grondsoort, lagere temperaturen… of is er toch meer aan de hand?

Top drie vlinders

De atalanta eindigde landelijk op nummer één. Dat komt omdat deze vooral in de noordelijke provincies, waar dus redelijk veel vlinders werden gezien, erg talrijk is. Ten zuiden van de grote rivieren werd de atalanta veel minder gezien. Het klein koolwitje is op de tweede pek geëindigd, deze komt verspreid door het hele land voor. De derde plaats is voor de dagpauwoog. Deze vlinder was aan het begin van de tuinvlindertelling, drie weken geleden, nog maar weinig aanwezig. De laatste dagen komen ze echter uit de pop en nemen ze sterk in aantal toe. Dat geldt ook voor de distelvlinder, die zich de laatste week van de telling steeds meer lieten zien. 

 

Bekijk alle resultaten 

Opvallend: weinig kleine vossen

De grote afwezige is de kleine vos. Deze vlinder is vrijwel altijd in de top vijf te vinden, maar dit jaar komt hij niet verder dan plaats twaalf. Ook hier is de hete en droge zomer van 2018 waarschijnlijk de oorzaak; veel rupsen van de kleine vos hebben het toen niet overleefd. 

Lees meer over de kleine vos

 

Ook een vlinder gezien? U kunt uw tellingen nog steeds invoeren via Vlindermee

Help onze vlinders

Iedereen die deze zomer donateur wordt, ontvangt van ons een leuk extraatje! U krijgt namelijk de Landleven Special 'Vlinders' helemaal gratis. Boordevol tips en inspiratie voor nog meer vlinders in de tuin.

Ja, ik doe mee

Atalanta Dagpauwoog KleineVos KleinKoolwitje tellen tuinen Tuinvlindertelling