Nieuwsbericht

Agaatvlinder gaat maar door

vrijdag 2 december 2016

Vorige week zat er nog een op de klimop te drinken, maar ook zitten ze nu als rups ergens in de tuin. De rups overwintert en is op milde winterdagen actief en op allerlei plekken en op allerlei verschillende planten aan te treffen. Zit hij ook bij u in de tuin?

De agaatvlinder, een nachtvlinder uit de familie van de uilen, is een heel gewone soort die verspreid over het hele land voorkomt. De vlinder vliegt van mei tot oktober in twee generaties. Regelmatig worden ook in de wintermaanden vlinders waargenomen. Deze uil heeft een vleugelvorm die hem doet denken aan een dood blaadje. De voorvleugel is nogal sterk geplooid. De vlinders komen zowel op licht als op smeer af en bezoeken ook bloemen. Zo kun je ze nu nog te zien krijgen op de bloeiende klimop. Ga maar eens met de zaklamp naar buiten op een wat zachtere winternacht om een uur of zes. Heb je bloeiende klimop in je tuin dan heb je goede kans er een te zien te krijgen. Overdag rusten ze onbeschut op muren en paaltjes of in de vegetatie en ook dan kun je dus wel te zien krijgen als je oog erop valt. De vlinders zwerven nogal en kunnen op allerlei plekken worden gezien.

De rups is het hele jaar door, dus ook midden in de winter aan te treffen. Ook deze komt overal voor, ook vaak in tuinen en tijdens milde winterdagen gaat de rups door met eten, vooral ’s nachts. De rups leeft op allerlei kruidachtige planten, struiken en loofbomen, waaronder zuurbes, brandnetel, hop, spoorbloem, zuring, braam, hazelaar, berk en eik. De rups is vrij fors en kan wel 4 centimeter lang worden. Hij is dik en vrij zacht. De kleur is variabel, van heldergroen tot bruin en zelfs rozeachtig bruin, met een witte gebroken middenstreep. Aan weerszijden daarvan is een rij donkere schuine strepen. De kop is lichtgroen of bruin. Ze eten vooral ’s nachts. Overdag verbergen ze zich tussen de planten, maar soms zwerven ze ook rond. Zeker als ze op zoek zijn naar een plaats om te verpoppen, vlak onder het grondoppervlak, kun je ze tegen komen.

Let u de komende weken in uw tuin en op andere plaatsen eens op de rups van de agaatvlinder en geef uw waarnemingen door via Telmee, Waarneming of natuurlijk via de Jaarrond Tuintelling.

Agaatvlinder Klimop