Nieuwsbericht

Distelvlinder: invasie of niet?

woensdag 29 mei 2019

Toen in maart de eerste meldingen binnenkwamen over grote aantallen distelvlinders in het Midden-Oosten, gloorde er hoop: zouden we eindelijk weer eens een invasie van distelvlinders krijgen, zoals in 2009? Toen was 'onze' laatste grote invasie. De grote massa kwam toen uit het Atlas gebergte in NW Afrika. Met miljoenen overspoelden ze Europa, en een paar duizend wisten zelfs IJsland te bereiken.

De distelvlinder is een echte trekvlinder. Ze kunnen in geen enkel stadium tegen vorst, en moeten dus wel uitwijken in onze winters. Elk jaar trekken ze in een enorme boog tussen Afrika en het noorden van Europa. Dat doen ze in verschillende generaties. De trekrichting en -intensiteit wordt bepaald door verschillende dingen: het weer in de voortplantingsgebieden, windrichting en voedselaanbod Daarbij maken ze zoveel mogelijk gebruik van de heersende winden, en kunnen soms op grote hoogte (tot enkele kiometers!) trekken.

Miljoenen vlinders

Distelvlinders zijn trekvlinders: hun aantallen in Nederland wisselen sterk Distelvlinders zijn trekvlinders: hun aantallen in Nederland wisselen sterk

In 2019 kwamen de eerste berichten uit Israel. Op 28 maart werd geschat dat “700 million-1 billion mentioned in Israel heading NW”. Vanaf 22 maart kwamen de eersten in Cyprus aan, en op 23 maart in Griekenland: “Currently watching Painted Lady migration here in South East Greece. I’m getting about 30-50 fly past me per minute and heading west.” Die vlinders zouden theoretisch richting Italië gevlogen moeten zijn, maar tot nu toe zijn nergens meldingen van grote aantallen meer te vinden. 

Midden mei kwamen de volgende berichten verder naar het noorden. Dit moeten nakomelingen geweest zijn van de golf die eind maart op gang kwam. In Roemenië zag een medewerker van De Vlinderstichting, die daar op vakantie was, op 17 mei er ongeveer 20 per minuut naar het westen - noordwesten vliegen. Kort daarna begonnen ze op Gotland en Zuid-Oost Zweden aan te komen, en ook de Finnen kregen ineens distelvinders binnen. Inmiddels worden er van Gotland vele duizenden gemeld.

Distelvlinder gezien?

 

Geef je waarneming door

Door een lagedrukgebied vlogen de distelvlinders in 2019 (nog) niet richting Nederland. Door een lagedrukgebied vlogen de distelvlinders in 2019 (nog) niet richting Nederland.

Lagedrukgebied

Maar waar blijven ze dan? Deze weerkaart van 19 mei laat een mogelijke reden zien. In Zuid-Duitsland ligt een sterk lagedruk gebied, gevuld met heel veel regen, die de toegang tot onze streken blokkeerde. De distelvlinders zouden wel eens aan de oostkant van het lagedruk gebied de Noord/Noord-West gerichte stroming hebben kunnen volgen, en zo in Zweden beland zijn. Een beetje pech voor ons dus.

Een beetje geluk

Betekent dat dat wij geen distelvlinderinvasie meer krijgen? Zoals gezegd zijn er toch enkele tot bij ons gekomen, maar de grote massa lijkt nu in Oost- en Noord-Europa te zitten. Als ze zich daar goed voortplanten en de wind in de zomer goed staat, kunnen wij ook later dit jaar nog flinke aantallen tegemoet zien. Moeten we wel een beetje geluk hebben.

Ook in Californië was er in 2019 een invasie van distelvlinders. Waar je ook kijkt. overal zie je vlinders vliegen.

Heb jij er eentje gezien? Meld het via Telmee, Waarneming.nl, Tuintelling of anoniem.

2019 Distelvlinder monitoring tellen trekvlinders VanessaCardui