Nieuwsbericht

Hoe gezond is jouw tuinbodem?

woensdag 13 april 2022

Doe de tuinbodemcheck en ga op ontdekkingstocht in je eigen achtertuin.

Alles wat op aarde leeft heeft een gezonde bodem nodig: planten, dieren, schimmels en bacteriën en ook wij mensen. Een groot deel van de biodiversiteit op aarde leeft onder de grond. Dit bodemleven zorgt ervoor dat dood materiaal wordt afgebroken en wordt omgezet in belangrijke voedingsstoffen. Daarmee is de bodem ontzettend belangrijk voor het bovengrondse leven. Een gezonde bodem is bovendien onmisbaar om klimaatverandering tegen te gaan; ze vangen hevige regenval op en wapenen de omgeving tegen uitdroging en oververhitting.

Om meer aandacht te vragen voor de Nederlandse bodem werkt De Vlindertichting samen met een aantal organisaties samen in Onder het Maaiveld. Een van de initiatieven binnen dit project is de tuinbodemcheck. 

Help de Nederlandse bodem

Tegels en andere harde ondergronden zorgen ervoor dat het bodemleven in ons land in rap tempo afneemt en dat er steeds minder water de bodem in kan trekken. Het goede nieuws: jij als tuinbezitter kunt helpen om de bodem in Nederland gezond en levend te houden. Maar dan moet je natuurlijk eerst weten hoe jouw tuinbodem eraan toe is.

Hoe weet je nou of jouw tuinbodem gezond is? Je kunt het nu zelf onderzoeken met de tuinbodemcheck. Vraag hem aan en ga op ontdekkingstocht in jouw tuin.

Doe de tuinbodemcheck

Kwaliteit van het bodemleven

Met de tuinbodemcheck zoek jij tot op de bodem uit wat de kwaliteit is van het bodemleven in jouw eigen tuin. Je krijgt een toolkit met daarin alles wat je nodig hebt: een meetlat, een loep, een bodemdierenkaart, een scoreformulier en tuinkerszaadjes. Ook zit er een duidelijke handleiding bij. Ook kan je video’s bekijken waarin stap voor stap wordt uitgelegd hoe je de proefjes kunt uitvoeren.

Onder het Maaiveld

Logo Onder het maaiveld staand

De tuinbodemcheck is een initiatief van Onder het Maaiveld. De check is ontwikkeld door IVN Natuureducatie. Onder het Maaiveld is een driejarig programma van IUCN NL, De Vlinderstichting, het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW) en het Centrum voor Bodemecologie. Samen met andere organisaties werken zij aan een structurele verandering in de omgang met onze waardevolle bodem. Het doelis het herstel van het bodemleven in Nederland als basis voor een gezonde natuur en een gezonde maatschappij. Onder het Maaiveld wordt mogelijk gemaakt door de Nationale Postcode Loterij.

bodemenecologie Bodemgezondheid