Nieuwsbericht

Hoe ging het met de nachtvlinders in 2017?

donderdag 28 december 2017

Nu 2017 bijna ten einde is, zetten we de opvallende nachtvlinderwaarnemingen van dit jaar op een rij. In 2017 werden ruim 1.600 verschillende soorten nachtvlinders gemeld. Het aantal waarnemingen in de afgelopen tien jaar is enorm gestegen, nu steeds meer mensen op nachtvlinders letten.

Nieuwe soorten ontdekt

De wingerdpijlstaart is een trekvlinder (Foto: Sissy de Groot) De wingerdpijlstaart is een trekvlinder (Foto: Sissy de Groot)

In 2017 zijn er al ruim 365.000 waarnemingen van nachtvlinders ingevoerd via Telmee en Waarneming.nl. Dit jaar werden er drie nieuwe soorten voor Nederland ontdekt. Twee daarvan in Zuid-Limburg: de slanke purpermot (Paracrania chrysolepidella) en het alpenbeertje (Paidia rica).

De derde nieuwe soort werd gevonden in Drenthe. Nadat Ben van As vele mineerders in Drenthe had geïnventariseerd, vond hij de eerste smalle wilgenmineermot (Stigmella nivenburgensis). Inmiddels is deze soort door gericht zoeken op veel meer locaties gevonden: van het Lauwersmeer tot in Wageningen.

Veel trekvlinders

Naast nieuwe soorten waren er ook de nodige opmerkelijke vlinders. Zo werden er redelijk veel trekvlinders waargenomen, zoals de bonte walstrospanner (Catarhoe cuculata), vier wingerdpijlstaarten (Hippotion celerio), drie prachtbeertjes (Utetheisa pulchella), twintig zuidelijke grasuilen (Mythimna vitellina), drie ni-uilen (Trichoplusia ni) en naast de populatie in het Noord-Hollands duin ook op vier andere plekken blauw weeskinderen (Catocala fraxini).

Wind in de rug

De roodstreepspanner is zeldzaam in Nederland (Foto: Luc Knijnsberg) De roodstreepspanner is zeldzaam in Nederland (Foto: Luc Knijnsberg)

Midden oktober werd West-Europa getrakteerd op opvallend hoge temperaturen. Een orkaan, die nu eens niet op de Caraïben afstevende maar regelrecht richting Ierland ging, stuwde warme lucht voor zich uit richting het vasteland van Europa. Deze warme luchtstroom bleek ook zuidelijke trekvlinders te hebben meegevoerd. Op zijn monitoringslocatie in de Amsterdamse Waterleiding Duinen, zag Ben Kruijsen drie zeldzame trekvlinders uit zuidelijke streken: twee exemplaren van de roodstreepspanner (Rhodometra sacraria) en één van de satijnlichtmot (Palpita vitrealis). Ook elders bleken deze te zijn gezien.

Meer lezen over trekvlinders

Oranje espenspanner

De oranje espenspanner werd in 2017 drie keer waargenomen De oranje espenspanner werd in 2017 drie keer waargenomen

Tot slot nog iets over de voorjaarssoort oranje espenspanner (Boudinotiana notha). Deze werd in 2014 voor het eerst sinds 41 jaar weer in Nederland waargenomen; in 2017 waren er maar liefst drie verschillende waarnemingen. De vlinders vliegen in het voorjaar rond de boomtoppen van ratelpopulieren en komen maar af en toe naar beneden. Dit zou kunnen verklaren waarom de soort zo weinig wordt gezien. Als je in het zuiden van het land woont, kijk dan van het voorjaar wat vaker naar de kruinen van ratelpopulier. Wie weet ontdek je er eentje.

 

Ook een nachtvlinder gezien?

Nachtvlinders komen vaak op licht af Nachtvlinders komen vaak op licht af

Ook een nachtvlinder gezien? Geef dan de waarneming aan ons door! Alle waarnemingen die u doorgeeft via Waarneming.nl of Telmee, komen automatisch bij De Vlinderstichting terecht. Dankzij deze gegevens krijgen we steeds beter in beeld waar nachtvlinders voorkomen en hoe het met ze gaat. En u kunt zelf een lijstje bijhouden van alle vlinders die u heeft gezien. 

Naar Telmee

Naar Waarneming.nl

Meetnet

Als u het leuk vindt om structureel nachtvlinders te tellen, is het Meetnet Nachtvlinder misschien iets voor u. De tellingen mogen gedurende het hele jaar uitgevoerd worden. De voorkeur gaat uit naartwee tellingen per maand tussen april en november en in mei en juni drie tellingen.

Meer over het meetnet nachtvlinders

2017 BlauwWeeskind BonteWalstrospanner Jaaroverzicht Nachtvlinders NiUil OranjeEspenspanner Prachtbeer Roodstreepspanner Wingerdpijlstaart ZuidelijkeGrasuil