Nieuwsbericht

Komend weekend is weer de Tuinvlindertelling

zondag 10 juli 2022

In het weekend van 15 tot en met 17 juli is weer de jaarlijkse tuinvlindertelling van De Vlinderstichting. Iedereen met een tuin of een balkon kan meedoen via www.tuintelling.nl. Dankzij deze telling weten we welke vlinders er in de zomer in tuinen rondvliegen. Welke vlinder zal het meest worden gezien en komen er nog verrassingen?

De dagpauwoog was er al veel, maar is deze echte tuinvlinder komend weekend over de piek? De dagpauwoog was er al veel, maar is deze echte tuinvlinder komend weekend over de piek?

Eind juni en begin juli vlogen er veel vlinders. Vooral de dagpauwoog was veel te zien. Hoe is dat nu, half juli? Dat zal blijken als er veel mensen meedoen aan de tuinvlindertelling. De weersverwachtingen zijn gunstig. Het wordt behoorlijk warm, dus er zullen waarschijnlijk veel vlinders geteld kunnen worden. Vorig jaar zijn er ruim 10.000 tellingen gedaan en werden ongeveer 110.000 vlinders geteld. 

Vorig jaar

De nummer één was toen al heel erg snel duidelijk: de atalanta. Deze vlinder was ontzettend talrijk in 2021. Er werden tienduizenden exemplaren gezien en hij was ook in veel tuinen aanwezig: maar liefst 84 procent van de tellers zag een of meer atalanta’s. De dagpauwoog eindigde op nummer twee het klein koolwitje werd derde. Het lijkt erop dat de atalanta dit jaar niet zo massaal aanwezig is, maar na komend weekend weten we meer.

 

Meedoen

De kleine vos was in het oosten en zuiden schaars de afgelopen jaren, maar lijkt terug te komen. Zijn ze er op tijd voor de tuinvlindertelling? De kleine vos was in het oosten en zuiden schaars de afgelopen jaren, maar lijkt terug te komen. Zijn ze er op tijd voor de tuinvlindertelling?

Meedoen met de tuinvlindertelling is heel eenvoudig. Iedereen kan zijn of haar waarnemingen van vlinders in de tuin direct doorgeven via de website van Tuintelling. Nadat u bent aangemeld klikt u op de knop ‘Start met tellen’ om bij de tuinvlindertelling te komen. Kunt u de vlinders nog niet zo goed uit elkaar  houden? Download dan de vlinderherkenningskaart of bestel de papieren versie.

Tuin vlindervriendelijk maken

Tuinen zijn belangrijk leefgebied voor vlinders. Wat kun je doen om vlinders naar je tuin te lokken?

  • Plant nectarrijke bloemen voor vlinders
  • Zorg voor voedselplanten voor rupsen
  • Gebruik geen gif
Alle informatie over de tuinvlindertelling en meer tuintips zijn hier te vinden.

2022 KarsVeling LiesbethVanAgt Natuurbericht NoraThierry Tuinvlindertelling