Nieuwsbericht

Lustrum argusvlinders tellen

dinsdag 22 mei 2018

Van 25 tot en met 27 mei gaan natuurliefhebbers uit het hele land weer op zoek naar de bedreigde argusvlinder. De Vlinderstichting en Waarneming.nl houden dan voor het vijfde jaar op rij een telweekend. Doet u ook mee?

Parende argusvlinders Parende argusvlinders

'Argussen' tellen

Argusvlinder aan het zonnen Argusvlinder aan het zonnen

Van algemene vlinder naar zeldzaamheid

Dat een gewone vlinder van het boerenland zo snel zeldzaam kon worden in grote delen van het land, hadden experts vijftien jaar geleden niet gedacht. Toch constateert De Vlinderstichting, op basis van tellingen door honderden vrijwilligers, dat de argusvlinder één van de zorgenkindjes onder de Nederlandse dagvlinders is geworden.

Telweekend

Dat was de reden om in het voorjaar van 2014 voor het eerst een landelijk telweekend te organiseren. Ruim 200 mensen deden hieraan mee en zij onderzochten met elkaar ruim 600 vierkante kilometer van ons land op aanwezigheid van argusvlinders. Maar liefst 1500 werden er geteld. In de daarop volgende jaren werd het telweekend telkens herhaald, met wisselend resultaat.

In 2017 verdere achteruitgang 

Vorig jaar constateerden we dat in flink wat kilometerhokken waar in voorgaande tellingen nog argusvlinders huisden, er in 2017 geen enkele meer werd gezien. Dat was bijvoorbeeld het geval bij Rouveen, Culemborg en in het Land van Heusden en Altena. Is het verspreidingsareaal van deze vlinder in ons land nog verder aan het krimpen?

Hoe werkt het?

De rups van de argusvlinder (foto: Bert van Rijsewijk) De rups van de argusvlinder (foto: Bert van Rijsewijk)

 Stappen: 

  1. Bezoek een kilometerhok, bijvoorbeeld bij u in de buurt
  2. Tel maximaal een uur lang in dit kilometerhok
  3. Bezoek alleen openbaar toegankelijk terrein
  4. Tel alle mannetjes en vrouwtjes argusvlinder die u ziet
  5. Geef uw waarnemingen door aan De Vlinderstichting of op Waarneming.nl

Verspreidingsgebied opmaken

De eerste argusvlinders van 2018 werden op Waarneming.nl overigens gemeld op 27 april, zowel op de Sint-Pietersberg bij Maastricht als in de Broekpolder bij Vlaardingen. Op dit moment worden ze uit de provincies Utrecht, Noord-Holland, Zeeland en Zuid-Holland regelmatig gemeld en ook in andere provincies worden waarnemingen gedaan. Hoog tijd om het verspreidingsbeeld voor dit jaar completer te maken. Dat helpt ons om de argusvlinder ook in 2018 gericht te kunnen beschermen.

Nog vragen?

Meer informatie en antwoorden op veelgestelde vragen zijn te vinden op de website van De Vlinderstichting. Benieuwd waar de naam van de vlinder vandaan komt? Lees dan dit onlangs verschenen artikel. 

Argusvlinder tellen