Nieuwsbericht

Prachtige beer komt mee met zuidelijke winden

donderdag 27 oktober 2022

De naam van de prachtige beer waar de titel op doelt is heel goed gekozen, want het gaat om de prachtbeer. Dit is een trekvlinder uit Afrika en Zuidelijk Europa, die maar zeer zelden in ons land wordt aangetroffen. De afgelopen week zijn er meer dan tien gezien, en wie weet wat ons nog te wachten staat.

Er is een zuidelijke stroming, die nog dagen en misschien zelfs weken aan houdt. Met die zuidelijke wind komen trekvlinders uit Zuid Europa en zelfs Afrika onze kant op. Het is dan ook goed opletten de komende tijd, want een prachtbeer te zien krijgen is een geweldige ervaring.

Waarnemingen

De prachtbeer in de Ooijpolder op 24-10-2022 (Bron: Twan Teunissen). De prachtbeer in de Ooijpolder op 24-10-2022 (Bron: Twan Teunissen).

De prachtbeer is een zeer zeldzame trekvlinder die in 2006 voor het eerst in Nederland is gezien. In dat jaar waren er vier waarnemingen van deze kleurrijke beer. De volgende waarnemingen waren: 2011 (twee waarnemingen), 2017 (drie waarnemingen), 2018 (drie waarnemingen) en in 2020 en 2021 allebei één waarneming. Dit jaar staat de teller op 25 oktober al op de veertien waarnemingen, en er is nog volop kans op meer de komende weken. Op 21 oktober werd de eerste gemeld uit Lage Mierde in Brabant. Op 22 oktober waren er drie vondsten, alle drie in de duinen: Berkheide, Amsterdamse Waterleidingduinen en Zandvoort. Op 24 oktober volgden waarnemingen uit Oirschot, Hoorn en uit de Ooijpolder.

Ooijpolder

Deze laatste telt mooi mee voor het 5000 Soortenjaar dat hier momenteel wordt gehouden. Twan Teunissen, die hem ontdekte schreef op twitter: “Nummer 5699 was deze prachtige Prachtbeer die ik net zag. Een zeer zeldzame trekvlinder uit het Middellandse Zeegebied.” Uiteraard kwamen er enthousiaste reacties op zijn vondst, en ook wat gezonde jaloezie op de waarneming en de schitterende foto. Twan daarover: “Ik heb er tien minuten achteraan gehuppeld, beertje wilde niet op de foto. Maar de aanhouder heeft gewonnen!"

Jurriën van Deijk, projectleider bij De Vlinderstichting: 'Zeer opmerkelijk! Je merkt aan de temperatuur buiten al dat het erg warm is, en dat wordt verklaard doordat de windrichting de afgelopen weken voornamelijk uit het zuiden kwam waarmee deze beesten zijn meegekomen'

Ook op twitter kwam het bericht van Wim Veraghtert van Natuurpunt in België. Ook daar is de soort gezien dit jaar: “Door het zachte herfstweer is er nog heel wat activiteit van nachtvlinders. Daaronder ook trekvlinders: soorten die vanuit Zuid-Europa naar hier vliegen. Op minder dan een week waren er 3 meldingen van de zeer zeldzame Prachtbeer (vorige in BE was in 2018).”

We hopen op nog meer waarnemingen. Als u een prachtbeer tegenkomt, meld deze dan via de bekende portals zoals Waarneming.nl of Telmee. We houden u op de hoogte van de stand van zaken.

Trekvlinders

De prachtbeer vliegt niet elk jaar richting Nederland, maar wordt hier soms aangetroffen dankzij een gunstige zuiderwind. Andere soorten komen hier wel elk jaar naartoe vliegen. Wil je meer lezen over trekvlinders? Bekijk dan ook eens onze pagina hierover.

Lees verder

2022 KarsVeling Natuurbericht Prachtbeer UtetheisaPulchella