Nieuwsbericht

Roesje op rot fruit

woensdag 9 november 2011

De nachten worden kouder maar er zijn nog steeds nachtvlinders actief. De hele winter door, met uitzondering van echte vorstperioden, zijn nachtvlinders te zien. Ze worden aangetrokken door nog bloeiende planten, maar kunnen ook gelokt worden met rot fruit.

Zeker door de warme herfstperiode die we hebben gehad zijn er nog een heel aantal planten in bloei en sommige hebben zelfs een extra bloeiperiode ingelast zoals fluitenkruid. Hier en daar staat nog klimop in bloei en ook een aantal andere planten leveren nog nectar aan de nu aanwezige nachtvlinders. Hoewel er in voorjaar en zomer veel meer nachtvlindersoorten vliegen, zijn er ook de hele winter door wel nachtvlinders te zien. Je kunt ze gaan zoeken op bloeiende planten, maar je kunt ze ook aanlokken met rot fruit. De nachtvlinders gaan op hun geur af om aan voedsel te komen en flink rottende appels ruiken ze al op flinke afstand. Er zijn nogal wat soorten die in het najaar overschakelen van nectar op rottend fruit.

Zo hadden we dagen achtereen huismoeder, volgeling en agaatvlinder die zich te goed deed aan het gistende vocht uit rotte druiven in de tuin. Inmiddels zijn die grotendeels weg, maar nu ligt er een fruitschaaltje met rottende appels voor de vlinders. Op 8 november zat daar urenlang een roesje op. Dat is het leuke van die vlinders die op fruit zitten: ze zijn vrij tam. Dat kan te maken hebben met het feit dat ze dat vruchtensap zo vreselijk lekker vinden, maar ook met het feit dat die vruchten gisten, waarbij alcohol wordt gevormd. Misschien zijn ze gewoon een beetje dronken en daardoor wat suf. Dit betekent wel dat je ze goed kunt bekijken en fotograferen. Soorten die je de komende tijd nog op rottend fruit kunt verwachten zijn onder andere zwartstipvlinder, bruine herfstuil, gewone velduil en wachtervlinder. Voor herkenning en meer informatie over de soorten kunt u terecht op Vlindernet.

Roesje