Nieuwsbericht

Wanneer sluipen de eerste libellen uit?

vrijdag 22 maart 2024

Er zijn de afgelopen zonnige lentedagen al veel vlinders gezien. Naast de vlinderoverwinteraars ook al veel die als pop de winter hebben doorgebracht en nu tevoorschijn zijn gekomen. Bij de libellen zijn het nog vooral de twee winterjuffers die gezien zijn. De komende weken zullen de eerste libellen die als larve hebben overwinterd uit hun larvehuidje komen: het zogenaamde uitsluipen.

De bruine winterjuffer, die als libel overwintert. De bruine winterjuffer, die als libel overwintert.

Er zijn twee libellensoorten die hier in de winter als libel aanwezig zijn. Alle andere zijn eitje of larve in de winter. De twee winterjuffers zijn er dus als eerste bij wanneer de omstandigheden het toestaan om actief te worden. De waarnemingen van juffers in maart hebben dan ook vrijwel altijd betrekking op de algemene bruine winterjuffer en de zeldzame noordse winterjuffer.

Overwinteren

Op niet te koude, zonnige dagen gaan deze juffers, vanuit hun overwinteringsplekjes op zoek naar voortplantingswateren. Dat kan kilometers verderop zijn en bij de noordse winterjuffer zelfs tientallen kilometers. Ze zullen daar op zoek gaan naar een partner en paren. De vrouwtjes zullen hun eitjes afzetten en dan sterven ze. In de loop van de zomer zullen dan de nakomelingen verschijnen, die weer in overwintering gaan. De komende tijd zullen ook libellen die als larve hebben overwinterd tevoorschijn komen. Maar pas in de loop van april zal de trefkans om er eentje tegen te komen wat groter worden.

Een paar van de juffers die de komende weken uitsluipen: v.l.n.r. vuurjuffer, lantaarntje, variabele waterjuffer en maanwaterjuffer. Een paar van de juffers die de komende weken uitsluipen: v.l.n.r. vuurjuffer, lantaarntje, variabele waterjuffer en maanwaterjuffer.
Enkele 'echte' libellen die de komende tijd uitsluipen. Enkele 'echte' libellen die de komende tijd uitsluipen.

Rode juffers

De eerste viervlekken kunnen we eind maart, begin april verwachten. De eerste viervlekken kunnen we eind maart, begin april verwachten.

De vuurjuffer is een van de eerste die te verwachten is. Deze juffer is onmiskenbaar en vroeg in het voorjaar niet te verwarren met een andere soort. Het is een prachtig rode juffer die je bij allerlei watertypen kunt vinden, ook en misschien wel vooral bij tuinvijvers. Andere rode libellen komen pas in de loop van de zomer. De schaarse koraaljuffer op de hogere zandgronden en diverse soorten heidelibellen, die ook rood zijn, verspreid door het land.

Overal

De meest algemene juffer in ons land is het lantaarntje en ook die is er vaak vroeg bij en zullen we in de komende weken te zien krijgen. Deze komt bij allerlei wateren voor, zelfs als de waterkwaliteit ervan heel matig is. Op deze plekken kun je er hier en daar een enkele aantreffen. Op plekken waar de waterkwaliteit goed is kun je er tientallen tot honderden bij elkaar tegen komen.

Libellen tellen

Libellen herkennen of leren tellen? Bij de onderstaande link kan je een mooie basis vinden, neem eens een kijkje!

Lees verder

2024 BruineWinterjuffer IschnuraElegans juffers KarsVeling Lantaarntje Libellen Natuurbericht NoordseWinterjuffer PyrrhosomaNymphula SympecmaFusca SympecmaPaedisca Vuurjuffer