Stikstofdepositie

Mede mogelijk gemaakt door: De Vlinderstichting

De laatste jaren is stikstof veel in het nieuws, omdat de gevolgen van de nieuwe wetgeving problematisch is voor de bouw . Weinig wordt er vertelt waarom stikstofuitstoot nu eigenlijk zo problematisch is voor de natuur en waarom deze moet verminderen

Wij bij De Vlinderstichting houden ons al jaren bezig met de effecten van stikstof op de natuur. Vlinders reageren snel op veranderingen in hun omgeving. Bovendien is er dankzij onze vele vrijwilligers in het Landelijk Meetnet Vlinders dertig jaar aan gegevens beschikbaar. Daarmee kan het effect van stikstofdepositie goed zichtbaar worden gemaakt. Helaas komt daaruit naar voren dat er een sterke daling van het aantal vlinders te zien is dankzij stikstof.

Wil je lezen hoe je met vlinders tellen stikstof kan meten? Lees dan dit artikel.

Stikstof heeft een groot effect op alle beheermaatregelen die we voorstellen voor de verbetering van biodiversiteit. Daarom komt dit thema ter sprake in een groot aantal van onze projecten.

Michiel  Wallis de Vries

Projectleider