Nieuwsbericht

Op zoek naar een snor

maandag 27 mei 2024

Watergangen, zoals sloten en vaarten, hebben soms prachtige plantengroei. Vooral de randen, waar het water overgaat in land, kunnen heel bloemrijk zijn. Deze zone noemen we de snor. De actie 'Waar is de snor?' loopt van 27 mei tot en met 9 juni 2024. In die periode kun je online een foto van een snor achterlaten en kans maken op een mooie prijs.

Wat is een snor?

De snor is de zone waar de oever overgaat van droog naar nat. In een bepaald deel van het jaar is het stuk droog, op een ander moment staat het juist onder water. Dat overgangsstuk, die zone, heet ook wel de 'snor' (nee, dit hebben we niet zelf bedacht. In sommige delen van Nederland wordt het 'de baard' genoemd).

Planten als gele lis, moerasspirea, lisdodde, grote waterweegbree, gewone dotterbloem en nog veel meer soorten voelen zich hier thuis. Ze staan soms met hun wortels in het water en steken dan met hun stengel en bladeren boven het water uit, en soms staan ze op het droge.

Waarom is een snor belangrijk?

Veel plant- en diersoorten maken gebruik van deze zone. Denk aan libellen, vissen, kikkers, en salamanders, maar ook waterslakjes, watertorretjes en larven van insecten. Ze zoeken hier naar voedsel, beschutting of een voortplantingsplek.

Omdat watergangen soms grote hoeveelheden water moeten kunnen afvoeren, is begroeiing in deze zone niet altijd mogelijk. Soms wordt deze zone echter jaarlijks (of meerder malen per jaar) onnodig helemaal gemaaid. Dan krijgt de snor geen kans zich te ontwikkelen en ontbreekt deze. Dat is zonde. Het is ons opgevallen dat op heel veel plekken de snor ontbreekt, of erg eentonig is. Op andere plekken zien we juist prachtig mooie snorren. We zijn benieuwd hoe dat bij jou in de buurt is. Vandaar onze oproep: waar is de snor?

Soms is de snor helemaal verdwenen. Soms is de snor helemaal verdwenen.

Stuur snorrenfoto's op!

Vanaf 27 mei 2024 kun je een foto van een snor (of juist geen snor) in jouw omgeving insturen. We willen graag foto’s van ontbrekende of 'slechte' snorren hebben, maar juist ook van prachtige en weelderige snorren. Als je foto’s instuurt, maak je kans op één van de volgende prijzen: een geweldig natuurboek om nog meer over insecten te leren, een Waar-is-de-snorpakket voor jong en oud(er), of een excursie in een natuurgebied met een expert.

 

Kleurkeur

'Waar is de snor?' is een actie van Kleurkeur. Wil je weten wat Kleurkeur is?

Lees verder

beheer snor Watergang