Nieuwsbericht

Fruitschaal voor vlinders

maandag 10 september 2018

In de herfst wordt veel fruit rijp en overrijp. Dat laatste is een heerlijke voedselbron voor vlinders. Rot fruit wordt druk bezocht door zowel dag- als nachtvlinders. Verzamel je rotte fruit op een schaal buiten in je tuin en je kunt ze prima bekijken.

Rot fruit voor vlinders

Atalanta's op een voedertafel met rot fruit Atalanta's op een voedertafel met rot fruit

Vlinders leven van nectar uit bloeiende planten. Nu het wat later in het jaar is, zijn veel planten uitgebloeid en bieden ze minder nectar. Een aantal vlindersoorten schakelt moeiteloos over op een dieet van rottend fruit.

Welk fruit kan je gebruiken?

De meeste fruitsoorten zijn geschikt, het is vooral belangrijk dat het fruit zacht is. Alleen dan zijn vlinders in staat de sappen te drinken met hun roltong (vlinders hebben geen kaken). Zorg voor biologisch fruit, zodat de vlinders geen bestrijdingsmiddelen binnen krijgen!
Fruit waar De Vlinderstichting goede ervaringen mee heeft: appels, peren, pruimen en druiven. Maar ook bananen, meloenen of vijgen zijn een mogelijkheid. Als het maar lekker zacht is!

Zet de schaal lekker in de zon, want daar houden vlinders van. 

Welke vlinders kan je verwachten?

Niet alle vlinders zullen op fruit afkomen, maar er zijn een paar soorten dagvlinders die daar vaak op worden aangetroffen. De atalanta is er zo eentje. Zeker nu en de komende weken is de atalanta veel aanwezig. Dat zijn de nakomelingen van de vlinders die we in het voorjaar zagen. Maar er komen in deze periode nog meer atalanta's in Nederland: uit noordelijker streken, zoals Scandinavië. Deze trekvlinders vliegen later in het najaar nog door naar het zuiden, en hebben voor die tocht voedsel nodig om de grote afstand naar zuidelijk Europa te kunnen overbruggen. Het fruit is daarvoor een gewilde bron.

Ook het bont zandoogje zie je vaak op rot fruit, vooral de vrouwtjes. Dit zandoogje is de afgelopen tien jaar enorm toegenomen en komt in heel veel tuinen voor.

Van de gehakkelde aurelia is bekend dat ze op valfruit en op overrijpe bramen te vinden zijn en ook deze is goed te lokken met behulp van een rotfruitschaal. De nu aanwezige gehakkelde aurelia's gaan straks een winterslaap houden, en hebben behoefte aan een flinke wintervoorraad.

Fruit in de natuur

Ook in de natuur voeden vlinders zich met samen van zacht fruit. Struiken die bessen dragen zoals bramen, vlierbes en kamperfoelie trekken in de herfst veel vlinders. En ook vogels zijn er dol op!

Meer tuintips voor vlinders

Nachtelijke bezoekers

De huismoeder, een nachtvlinder, op de schaal met rot fruit De huismoeder, een nachtvlinder, op de schaal met rot fruit

Ook ’s avonds is de schaal in trek. Er zijn namelijk ook nachtvlinders op aan te treffen. Een van de meest talrijke op dit moment is de huismoeder. Deze grote uilvlinder is soms wel met vijf of meer exmplaren op een schaal aanwezig. Met de lange roltong drinken ze het rotte vruchtensap. Huismoeders zijn erg variabel wat kleur betreft. Van vrijwel effen kaneelbruin tot zeer bont gekleurde exemplaren kom je tegen. Ze danken hun naam aan het feit dat ze vaak huizen binnen vliegen. Andere opvallende nachtvlinders op fruit zijn de agaatvlinder en het roesje. Dit zijn vlinders die in het hele land voorkomen en ook vaak in tuinen te vinden zijn.

Wespenvangers

Bijkomend voordeel van zo’n rotfruitschaal is ook dat je de wespen van je terrastafel met limonade kunt weglokken. Deze zullen zich op en bij de schaal ophouden, zodat wij er minder last van hebben.

Dus verzamel je rotte fruit, en maak zelf ook een rotfruitschaal in je tuin. Je zult versteld staan wat je er op te zien krijgt, zowel overdag als ’s nachts!

Behalve rot fruit kan je nog veel meer doen om het vlinders in je tuin naar de zin te maken. Het maakt niet uit of je tuin groot of klein is. Meer weten?

 

Bekijk de  tuintips van De Vlinderstichting

 

herfst vlinder voedertafel