Nieuwsbericht

Heel veel citroenvlinders in eerste vlinderweekend van 2021

maandag 22 februari 2021

Na de korte, maar heftige, koude periode volgde vrijwel direct een aantal warme dagen. Vooral in het afgelopen weekend, toen er ook veel zon was, ontwaakten veel vlinders uit hun winterslaap en winterrust. Veel mensen hebben ervan genoten en het gonsde op de sociale media van de vlinderverhalen en prachtige foto’s. De citroenvlinder werd verreweg het meeste gezien.

Citroenvlinder op maagdenpalm. Citroenvlinder op maagdenpalm.

Het waren niet de eerste vlinderwaarnemingen van het jaar, want ook in januari en zelfs tijdens de koudegolf van vorige week werden er vlinders gezien. Zo zag en fotografeerde Henk Alards een citroenvlinder in de sneeuw en ook een foto van een dagpauwoog met de vallende sneeuwvlokken van Martijn van der Sijde was spectaculair. Zoals elk jaar waren er ook dit jaar meldingen van vlinders die pas in april horen te vliegen. Dit soort ‘foutjes’ heeft vaak betrekking op poppen die van buiten naar binnen zijn meegekomen op plantmateriaal. Zo was er een prachtige foto van een oranjetipje op een orchidee van Sylvana Kuper, zeker geen vlinder die ‘in het wild’ was uitgekomen. De vlinders die het afgelopen weekend zo massaal aanwezig waren zijn dat wel. Niet dat ze nu uit de pop zijn gekomen, maar ze hebben als vlinder overwinterd. Ze zaten weggekropen in holle bomen of in schuurtjes en andere koele plekken zoals de kleine vos en de dagpauwoog, of ze zaten in groenblijvende struiken en takkenbossen zoals citroenvlinder en gehakkelde aurelia. Deze vlinders zijn gebouwd om hier de winter door te brengen en kunnen daar dus prima tegen. Ook zo’n korte koude periode zoals begin februari is voor deze vlinders geen enkel probleem.  

Veel meer soorten

De grote vos is al heel wat gezien. De grote vos is al heel wat gezien.

Voor de atalanta is dat minder vanzelfsprekend, want deze vlinder trok vroeger in het najaar weg uit ons land. De laatste tijd zien we er steeds meer hier de winter doorbrengen. Atalanta’s hebben geen winterslaap en zijn dus gevoeliger voor echt koude perioden. Toch zijn er wel die het hebben overleefd, want er zijn er in het weekend tientallen gezien. Bij de citroenvlinder ging het om vele duizenden vlinders. Op de portals Waarneming en Telmee zijn er meer dan 4000 doorgegeven en er zijn natuurlijk ook heel veel gezien die niet zijn ingevoerd. Citroenvlinder is er altijd als eerste bij van de vier vlinderoverwinteraars. Deze grote vlinder is ook erg opvallend, met de felgele kleur van de mannetjes en omdat ze veel vliegen worden ze ook heel goed opgemerkt. Ook waren er al honderden dagpauwogen actief en ook de kleine vos en de gehakkelde aurelia zijn al weer gezien, maar zeker nog niet massaal aanwezig. Opvallend is dat er ook al tientallen grote vossen zijn doorgegeven. Deze is de laatste jaren aan een sterke opmars bezig en het voorjaar is de periode waarin deze vlinder het beste is waar te nemen. Wie weet ziet u er ook wel een in de volgende warme en vooral zonnige periode.  

Vlinder gezien?

Geef de vlinders die u ziet door via Telmee of Waarneming. Met uw hulp krijgen we er beter zicht op hoe het met de vlinders gaat.

Foutjes': oranjetipje binnenshuis en citroenvlinder en dagpauwoog in de sneeuw (Bron: Sylvana Kupers; Henk Alards; Martijn van der Sijde) Foutjes': oranjetipje binnenshuis en citroenvlinder en dagpauwoog in de sneeuw (Bron: Sylvana Kupers; Henk Alards; Martijn van der Sijde)

2021 Atalanta Citroenvlinder Dagpauwoog GehakkeldeAurelia GroteVos KleineVos Natuurbericht Oranjetipje Voorjaar