Nieuwsbericht

Lok vlinders met rot fruit

maandag 30 september 2013

Het is bijna herfst en de appels vallen van de bomen. Rottend fruit is voor een aantal vlinders erg aantrekkelijk. Door het in de tuin neer te leggen kun je ze lokken en mooi bekijken.

Dat vlinders gek zijn op bloeiende planten is natuurlijk bekend en de vlinderstruik of Buddleja is daar natuurlijk een erg goed voorbeeld van. Maar ook wonden van bomen, waaruit een zoete hars vrijkomt, blijken aantrekkelijk voor vlinders. Nu het wat later in het jaar is zijn veel vlinderstruiken uitgebloeid en ook veel andere tuinplanten bieden minder nectar. Een aantal vlindersoorten schakelt moeiteloos over op een dieet van rottend fruit.

Het bont zandoogje is een van de soorten die graag rottend fruit bezoeken. Dit zandoogje doet het erg goed de laatste jaren en heeft zich over het hele land verspreid. Als er maar ergens wat bomen of struiken zijn kun, je deze al tegenkomen en ook in tuinen is het een veel geziene vlinder. Hij vliegt in een aantal generaties vanaf april tot eind oktober en is dus ook nu volop aanwezig. De vlinder is goed herkenbaar en bijna niet te verwarren met een andere soort die nu vliegt. Als hij open zit, is hij donkerbruin met crème vlekken. De onderzijde, die je ziet als hij met de vleugels opgeklapt zit, is een gevarieerd patroon van licht- en donkerbruin.

Ook de atalanta is vaak op het fruit te vinden. Ik zag een, jaren geleden, in een verwaarloosde appelboomgaard in de Betuwe meer dan 60 atalanta’s op de gevallen en deels rotte appels. Het is niet een heel goed jaar voor de atalanta en in de zomer was de soort niet erg veel aanwezig, maar nu is de trek naar het zuiden begonnen en komen ook vlinders uit noordelijker streken ons land binnen. Deze kun je zeker aantreffen als je een mooie fruitschaal voor ze klaarzet.

Ook de gehakkelde aurelia zal langskomen. Deze is prachtig warm oranje van boven met wat bruine vlekken. De onderzijde is voornamelijk donkerbruin, met een heel opvallende witte C. De naam heeft deze vlinder te danken aan de ‘happen’ die uit zijn vleugels genomen lijken te zijn. Wil je deze mooi te zien krijgen maak dan een schaal met rottend fruit voor in je tuin.

Appels, peren en pruimen zijn uitstekend, maar ook sinaasappels, druiven, meloen en perzik werken goed. Als je op de markt voor een euro overrijpe bananen op de kop kunt tikken zul je in de tuin rijkelijk beloond worden met bont zandoogjes, atalanta’s en gehakkelde aurelia’s. Ook nachtvlinders komen er op af.

Atalanta BontZandoogje GehakkeldeAurelia tuinen