Nieuwsbericht

Roesje op zolder?

vrijdag 24 november 2023

De meest vlinders overwinteren als eitje, rups of pop. Dat geldt voor de dagvlinders, maar ook voor de nachtvlinders. Van de dagvlinders zijn citroenvlinder, dagpauwoog, kleine vos en gehakkelde aurelia de uitzondering, want ze overwinteren als vlinder. Van de nachtvlinders is het roesje een bekende vlinderoverwinteraar. Die kun je nu vinden, bijvoorbeeld bij u op zolder.

De meeste vlinders zijn in de winter ei, rups of pop. Een paar soorten overwinteren als vlinder; het roesje (Scoliopteryx libatrix) is daar één van.

Waarnemen

Roesjes overwinteren in bunkers, schuurtjes, maar ook wel op zolders. Roesjes overwinteren in bunkers, schuurtjes, maar ook wel op zolders.

Je kunt ze bijvoorbeeld vinden in schuren, kelders of bunkers, maar ook bij u op zolder. Soms zitten ze met tientallen bij elkaar. Ieder jaar bezoeken zoogdierliefhebbers deze plekken om er de overwinterende vleermuizen te tellen. Als ze daar vlinders aantreffen, tellen ze deze ook mee. Het roesje is één van de meest voorkomende vlinders in die winterverblijven.

Kenmerken

Deze opvallende en karakteristieke spinneruil is stevig gebouwd en heeft een brede voorvleugel die in rust tamelijk vlak ligt en een krom gebogen vleugelpunt heeft. De voorvleugel is grijsachtig bruin met een roze of paarsachtige tint en is bestrooid met kleine donkere vlekjes. Kenmerkend is de oranje met geel gespikkelde veeg die vanuit de vleugelwortel naar het midden van de vleugel loopt. Het roesje kan in alle maanden van het jaar worden waargenomen. De vlinders worden in de nazomer vaak foeragerend aangetroffen op smeer (een zoet mengsel van suiker, stroop en alcohol), overrijpe bramen, bessen van gelderse roos of vlier en bloemen van onder andere klimop. Soms komen de vlinders ook op licht af.

Vlinders in de winter

Ben je benieuwd waar andere vlindersoorten blijven in de winter? Bekijk deze pagina eens.

Lees verder

2023 KarsVeling Natuurbericht NDFF Roesje ScoliopteryxLibatrix zolder