vrijdag 12 juni 2015
In het bezoekerscentrum van Staatsbosbeheer in de Weerribben is vandaag de tentoonstelling over 100 jaar grote vuurvlinder geopend. De leerlingen van de Christelijke Basisschool ‘De Vuurvlinder’ zorgden hiervoor. Vervolgens kregen ze een prachtige vaarexcursie door het leefgebied van deze vlinder in de Weerribben.
In de tentoonstelling komt u van alles te weten over de grote vuurvlinder en het leefgebied waar deze soort zich het beste thuis voelt. De ondersoort batava, die hier in Nederland vliegt is uniek en komt buiten ons land niet voor. Honderd jaar geleden werd door een schooljongen in de Lindevallei het eerste exemplaar gevangen. De schoolmeester waar hij de vlinder inleverde was een vlinderaar en besefte dat het om iets heel bijzonders ging.
Het verhaal over deze ontdekking wordt uitgebreid beschreven in het boekje ‘Het veen, de vlinder en de openbaring’ dat is geschreven door columnist Caspar Jansen dat eind juni verschijnt. Morgen (13 juni 2015) is er een symposium en zijn er vaartochten door de Weerribben.
Zeldzame tweede generatie grote vuurvlinders
6-sep-2018
Grote vuurvlinder: uniek, maar hoe lang nog?
16-dec-2010
Grote vuurvlinder wordt 100 jaar
5-jun-2015