Nieuwsbericht

Het najaar is een goede tijd om te stropen

dinsdag 20 september 2022

Een van de manieren om nachtvlinders te zien te krijgen, is stropen of smeren. Rond zonsondergang smeer je met een kwast een speciaal, zeer zoet mengsel op bomen of paaltjes en controleert deze vanaf een uur na zonsondergang. Succes is niet gegarandeerd, want het kan goed zijn dat de smeerplekken leeg blijven, maar je kunt ook tientallen vlinders op een klein stroopplekje treffen.

Het is altijd spannend of en zo ja hoeveel en welke soorten je stroop weten te vinden. De tijd van het jaar maakt nogal uit en natuurlijk ook de weersomstandigheden. De temperatuur, de wind en de eventuele neerslagkans hebben allemaal invloed op het uiteindelijke resultaat. Toch is het nooit vooraf duidelijk wat een topnacht wordt en wat niet. Zoals ik al schreef: het blijft spannend.

Najaar

In het najaar, vanaf half september, is de kans om (veel) vlinders op je smeer te krijgen wel het grootst. Er zijn flink wat uilen die dan hun top van hun vliegtijd hebben en uilen zijn echte stroopliefhebbers. Je komt ook wel eens een spanner op stroop tegen, maar de uilen vormen wel de meerderheid. Afgelopen dinsdagavond smeerde ik in de buurt van Culemborg 98 bomen in en hoopte op tientallen nachtvlinders. De temperatuur was nog redelijk hoog en er was een beetje wind, maar niet teveel.

Streefaantal

Mijn streefaantal werd al gauw bereikt, want na vier bomen had ik al meer dan dertig nachtvlinders op het smeer geteld. Aan het einde van de ronde had ik 510 motten genoteerd en veel daarvan ook gefotografeerd. Dat zijn heel veel vlinders, maar het waren maar vijf soorten.

Soorten

Een daarvan, de vierkantvlekuil, was met 500 stuks veruit dominant. De andere waren bruine herfstuil, wat populierengouduilen en huismoeders en een zwart weeskind. Deze soorten zijn ook de komende weken mogelijk nog te zien, maar er zijn er meer. In onderstaande compilatie zijn een aantal veel voorkomende stroopliefhebbers weergegeven.

Recept

Er zijn veel recepten in omloop voor stroop. Je kunt deze nauwgezet volgen, maar je kunt ook je eigen fantasie laten gaan. Belangrijk is dat het erg zoet is en goed ruikt, dat wil zeggen, flink ruikt, want nachtvlinders komen op die geur af. Wat alcohol in je stroop verwerken zorgt daar ook voor. Daarom is een beetje wind ook prima, want daardoor wordt de geur nog beter verspreid. Er zijn nachtvlinderaars die geen zin hebben om lang in de keuken staan. Zij gebruiken gewoon rode wijn en lossen daar flink wat suiker in op. Dit spuiten ze met een plantenspuit op de boom.

Na zonsondergang niet betreden!

Veel bossen, parken en natuurgebieden zijn na zonsondergang niet toegankelijk. Je kunt dus niet zomaar overal het bos in om te stropen of om wintervlinders te gaan zoeken met je zaklantaarn. Houd je aan de regels en informeer bij de eigenaar/beheerder van het gebied of je er op zoek mag naar nachtvlinders. Vaak is dat oké, zeker als je je vondsten ook doorgeeft aan de beheerder.

Anatomie van nachtvlinders

Nadat je de nachtvlinders netjes op het stroop hebt zitten, kan je ze eens goed bekijken om de verschillende morfologische kenmerken van de verschillende groepen te vergelijken. Wil je daar graag al wat meer over lezen? Bekijk dan eens onze webpagina.

Lees verder

2022 KarsVeling Najaar Natuurbericht Stropen