Nieuwsbericht

Tweede bretons spikkeldikkopje ooit?

woensdag 4 september 2013

Op vlindergebied worden we dit jaar wel verwend. Niet alleen waren er veel zomervlinders, ook werden er veel leuke zwervers gemeld. Vorige week werd in Twente een bijzonder spikkeldikkopje gevonden. Het is de tweede waarneming ooit.

Dit weekend werd er door Jose Uitslag op waarneming.nl een waarneming ingevoerd van een bijzonder spikkeldikkopje, compleet met foto uit Twente. De foto is weliswaar goed van kwaliteit, maar toont alleen maar de bovenkant van de voorvleugel. Dat het iets bijzonders was, was meteen duidelijk, maar wat was het? Inmiddels hebben al meerdere specialisten er hun hoofd over gebroken, maar alles wijst op een bretons spikkeldikkopje. De Beoordelingscommissie Bijzondere Dagvlinders heeft er ook al naar gekeken, maar durft hem op basis van alleen deze foto niet goed te keuren. Maar ook al is hij niet officieel goedgekeurd: iets bijzonders is er wel gezien in Twente.

Het bretons spikkeldikkopje is een soort die in een groot deel van Europa voorkomt, maar in Noordwest Europa is hij erg zeldzaam. Op dit moment komt hij heel lokaal voor in Denemarken en Zuid Zweden, en in de duinen bij Duinkerken in Noord Frankrijk. Vroeger kwam de soort ook voor in Vlaanderen, en was bekend uit De Panne, Oostduinkerke, Koksijde, Oostende en Heist. De laatste waarneming dateert uit 1952 in Oostduinkerke (zie Dagvlinders in Vlaanderen). Uit Nederland is één mannetje verzameld in Bloemendaal (Aerdenhout) tussen 1890 en 1900. Dat past dus in het beeld dat we zien in België en Frankrijk: het is een soort die ook in de duinen kan voorkomen.

In Duitsland was de soort tot het begin van deze eeuw uiterst lokaal en schaars. Echter: in de warme zomer van 2003 gebeurde er iets bijzonders. In razende vaart werden flinke delen van Saarland en Beieren gekoloniseerd. Het bretons spikkeldikkopje kan twee of drie generaties per jaar hebben, en wist enorm te profiteren van de hete zomer. In 2006 volgde nog zo’n uitbreiding en in sommige streken van Zuid Duitsland is het nu (vooral in de nazomer) talrijke soort op sommige kalkgraslanden. Een waarneming in Twente (op korte afstand van de grens met Duitsland) past dus goed hierin. Bovendien zijn er maar weinig andere soorten spikkeldikkopjes die eind augustus vliegen. Al met al is het waarschijnlijk (maar niet 100% zeker) dat vorige week het tweede bretons spikkeldikkopje in Nederland gezien is.

BretonsSpikkeldikkopje Twente waarnemingen