Nieuwsbericht

Grote vossen gezien

donderdag 24 maart 2011

De grote vos, een dagvlinder, is officieel verdwenen uit Nederland. Tenminste, de soort plant zich niet meer op vaste locaties voort. Toch zijn er de afgelopen weken een aantal waargenomen.

Grote vossen overwinteren als vlinder, net als zijn broertje de kleine vos. In het vroege voorjaar komen ze tevoorschijn en gaan op zoek naar een partner. Uit de eitjes die in de loop van mei door de vrouwtjes worden afgezet komt in juli de nieuwe generatie. De gaan in warme streken in zomerrust, maar in de gematigde streken kunnen ze ook flink gaan zwerven. Jaarlijks worden er in ons land grote vossen gezien, maar nergens komt het tot echte vestiging. Op 22 maart werden er uit Limburg twee grote vossen gemeld. Ook uit IJmuiden en Apeldoorn kwamen waarnemingen. De vlinders waren prachtig op de foto gezet en het zijn zeker goede determinaties. Mensen die de soort nog nooit hebben gezien kunnen een ‘grote’ kleine vos nogal eens aanzien voor grote vos. Zeker als men zich niet realiseert dat deze soort uiterst zeldzaam is geworden in Nederland.

Het beste kenmerk om de soort aan te herkennen zijn de vier stippen op de voorvleugel van de grote vos. De kleine vos heeft hier maar drie stippen. Zeker als het warme voorjaarsweer aanhoudt kunnen ook de komende dagen nog grote vossen worden gezien. De meeste kans hebt u in het zuiden en zuidoosten. Probeer een foto te maken, zodat bewijsmateriaal aanwezig is. Een beeldvullende foto is echt niet nodig, als de vlinder er maar herkenbaar op staat.

GroteVos waarnemingen