Nieuwsbericht

Bizar: 7 oktober, twee veenhooibeestjes!

woensdag 8 oktober 2008

Judith Bouma, degene die de monitoringroute voor het veenhooibeestje in het Fochteloerveen telt, stuurde ons een mailtje met de mededeling dat ze vandaag (7 oktober) in het ene momentje dat de zon scheen twee veenhooibeestjes heeft gezien (zie een ervan op de foto)!

Dit is buitengewoon bijzonder, want het moet hier wel gaan om een tweede generatie. Het veenhooibeestje vliegt normaal gesproken alleen in juni. Wat het extra bijzonder maakt is het feit dat het dit jaar zeker niet uitzonderlijk warm is geweest. Wel was het een erg goed jaar voor het zeldzame veenhooibeestje. In juni telde Judith er meer dan 1000 en dat was al extreem veel.

In voorgaande jaren hebben we ook een tweede generatie gezien bij de zeldzame grote vuurvlinder en de laatste jaren hebben landkaartje en kleine ijsvogelvlinder veel regelmatiger een extra vliegperiode. We nemen aan dat het veranderende klimaat en de opwarming hiervoor de trigger is. De kans dat deze twee veenhooibeestjes zich succesvol voort zullen planten is twijfelachtig. De rupsen die uit de eventueel te leggen eitjes komen zullen nog klaar moeten zijn om te overwinteren voordat de kou invalt.