vrijdag 12 september 2014
Het bont zandoogje is de laatste tien jaar enorm vooruit gegaan in Nederland. Op dit moment is er net een nieuwe generatie verschenen die veel en op veel plaatsen wordt gezien.
Bont zandoogjes vliegen het hele vlinderseizoen door. De eerste kun je in maart al tegenkomen en als het weer een beetje meezit kom je ze ook in november nog tegen. Ze hebben drie generaties, die in elkaar overgaan. Nu zijn de vlinders van de derde generatie tevoorschijn gekomen en het lijkt alsof die enorm goed zal worden.
Tegenwoordig kun je bont zandoogjes overal in Nederland te zien krijgen. Was het vroeger een echte bosvlinder, die vooral in Zuid- en Oost-Nederland te vinden was, inmiddels is de soort sterk uitgebreid en overal waar maar een boom of struik is kom je ze tegen. Als je een kaartje met de verspreiding bekijkt zie je alleen in de kop van Noord-Holland en hier en daar in Friesland nog witte plekken, maar daar zijn ook streken waar alleen maar open (gras)land te vinden is en dus geen bomen of struiken.
Je zult bont zandoogjes niet snel met tientallen bij elkaar vinden. De mannetjes zijn namelijk sterk territoriaal. Ze zitten op de uitkijk, bijvoorbeeld op een uitstekend takje of blad en houden vanaf dat punt de omgeving scherp in de gaten. Zodra er iets in hun buurt komt vliegen ze er op af en controleren wat het is. Andere mannetjes worden fel belaagd en weg gejaagd, maar je ziet ze ook wel achter andere vlinders, hommels of vogels aanvliegen.
Het zijn niet zulke bloembezoekers, maar ze leven van honingdauw (afscheiding van luizen) en ook zie je ze nu op rottend fruit. Bij rotte peren of pruimen onder de boom zie je ze, samen met atalanta’s en gehakkelde aurelia’s, snoepen van het licht gistende fruit. De komende weken verwachten we dat er nog veel bont zandoogjes te zien zullen zijn en als het weer meezit misschien nog wel maanden.
Bont zandoogje: van bosvlinder naar tuinvlinder
12-apr-2018
Wat een vlinders!
18-sep-2014