Nieuwsbericht

Bosbesbruintjes duiken op veel plekken op

donderdag 1 juli 2021

Het bosbesbruintje is een overdag actieve nachtvlinder die op de binnenlandse zandgronden kan worden gevonden, met een zwaartepunt op de Veluwe. De soort heeft een cyclus waarbij hij eens in het aantal jaar algemeen kan voorkomen. De soort kan nu goed worden gevonden in het binnenland, en de eerste waarnemingen uit de kustprovincies duiken ook op. Heeft u er al eentje gezien?

Bosbesbruintjes zijn overdag actief. Bosbesbruintjes zijn overdag actief.

Het bosbesbruintje is een soort die in Nederland leeft van blauwe bosbes. Deze groeit (bijna) alleen maar op de binnenlandse zandgronden, wat de waarnemingen daarbuiten extra interessant maakt. Dit betreffen dan namelijk vooral trekvlinders. De vorige piek van bosbesbruintjes vond plaats rond 2009 en 2010. Naast de hoge aantallen in Nederland waren er ook waarnemingen uit het Verenigd Koninkrijk, waar de soort normaal niet voorkomt. De eerste waarneming was daar in 2008 en de soort piekte in 2011. Na 2011 waren er geen waarnemingen meer, tot dit jaar 2021, want de eerste is ook in Groot-Brittannië alweer gezien! De vliegperiode van het bosbesbruintje is in de laatste weken van juni en de eerste week van juli. De vlinder zit nu dus ongeveer op het hoogtepunt van zijn vliegperiode.

De donkere lijnen en de stompe vleugels zijn kenmerkend voor het bosbesbruintje. De donkere lijnen en de stompe vleugels zijn kenmerkend voor het bosbesbruintje.
De dennenspanner zit ook vaak met zijn vleugels omhoog, maar is te herkennen aan de witte streep. De dennenspanner zit ook vaak met zijn vleugels omhoog, maar is te herkennen aan de witte streep.

De vlinder behoort tot de familie van de spanners, en is één van de weinige soorten die regelmatig met zijn vleugels dichtzit. Wanneer de vlinder zijn vleugels open heeft, is hij te herkennen aan het oranjebruine uiterlijk met vier donkerdere lijnen en stompe vleugelpunten. Een spanner die ook vaak met zijn vleugels dicht zit, is de dennenspanner, te herkennen aan de witte band over de onderkant van zijn vleugels. Een andere soort die dat doet, en te verwarren is met het bosbesbruintje, is de leverkleurige spanner. De leverkleurige spanner is lichter van kleur en heeft minder duidelijke banden op de ondervleugel dan het (vrouwtje van het) bosbesbruintje, en heeft een zwakke middenstip. Zie je binnenkort dus een spanner met de vleugels dichtzitten? Let dan extra op, probeer een foto te maken en stuur die mee als je de waarneming doorgeeft via Waarneming of Telmee.

Bosbesbruintje Dennenspanner Natuurbericht