dinsdag 1 mei 2018
De afgelopen weken zijn er duizenden citroenvlinders gezien. Vooral de grote, felgele mannetjes die kilometers op een dag vliegen vallen op. Nu is de tijd dat de vrouwtjes, minder opvallend groenig wit gekleurd, op zoek gaan naar plekken om hun eitjes af te zetten. Dat zou zomaar bij u in de tuin kunnen zijn.
Om uw tuin geschikt te maken als kraamkamer voor citroenvlinders, moet u wel de waardplant van de rupsen in de tuin hebben staan: vuilboom of sporkehout (Rhamnus frangula). Ook van wegedoorn (Rhamnus cathartica), familie van de vuilboom, kunnen de rupsen eten, maar die komt met name in de duinen voor. De vrouwtjes kiezen de jonge, nog dichtgevouwen blaadjes van de vuilboom. Ze zetten steeds één eitje tegelijk af, maar kunnen wel tien of meer eitjes op een struik kwijt.
Na een aantal dagen komen de rupsen uit de eitjes, die dan kunnen eten van het nog steeds jonge en malse blad. De jonge rupsjes zijn slechts een paar millimeter lang, maar groeien zeer snel. Zo snel dat ze al gauw letterlijk uit hun vel barsten. Het opengebarsten huidje valt er af, en wordt door de rups opgegeten voor hij begint aan de verse blaadjes van de vuilboom. Dit proces herhaalt zich een paar keer: na vier vervellingen is de rups enorm gegroeid en wel een centimeter of twee groot.
Dat is het moment waarop de rups zich ergens in die vuilboom in een ‘bochtje’ ophangt. Met een zijden draadje maakt hij zichzelf vast en vervolgens laat de huid weer los. Bij deze vijfde vervelling komt geen nieuwe jonge rupsenhuid die weer verder kan groeien tevoorschijn, maar de pop. In de pop vindt de echte gedaanteverwisseling plaats: dat blijft een heel bijzonder proces. De rups wordt in de pop omgebouwd tot vlinder.
Een paar weken na de verpopping, in juni en juli, zullen de verse citroenvlinders verschijnen. Als je dit hele proces in je eigen tuin kunt meemaken, is dat een geweldige ervaring. Je tuin is dan niet alleen een kroeg waar dieren langskomen om wat te drinken, maar een kraamkamer waar ze zich ook kunnen voortplanten. Hoe meer tuinen fungeren als kraamkamer, hoe meer vlinders er komen. Door in je tuin te zorgen voor waardplanten van diverse vlindersoorten kun je de tuin een thuis maken voor al die soorten.
Meer informatie over vlindervriendelijke tuinen vindt u hier. Al uw tuinwaarnemingen kunt u doorgeven via de Tuintelling. Tot 14 mei is daar een speciale actie samen met Dierenbescherming: ‘Van kroeg tot kraamkamer’. Hierbij kunt u doorgeven of u ook voortplantende dieren in uw tuin hebt.
Geweldig vlinderweekend
4-mrt-2024
Bijzonder fenomeen bij de citroenvlinder
20-feb-2024
Citroenvlinder wordt bijna een jaar oud
14-jan-2024