dinsdag 22 maart 2016
Hoewel er natuurlijk vorige week al flink vlinders zijn gezien, vooral die heerlijk zonnige en relatief warme donderdag, blijven de aantallen ver achter bij wat we de afgelopen jaren gewend waren. Ook deze week zal de temperatuur niet of maar nauwelijks boven de tien graden komen en het zal nog weken duren voordat popoverwinteraars als koolwitjes en bont zandoogje op volle sterkte aanwezig zijn.
Na de erg warme november en december van het vorig jaar waren er berichten dat de natuur bijna zes weken voorliep op het gemiddelde. Voor vlinders is daar nu absoluut geen sprake meer van. Het lijkt erop dat de voorjaarsvlinders nog weken op zich zullen laten wachten. Als we de vlindervliegtijdverwachting bekijken zijn nu alleen de vlinderoverwinteraars aanwezig en moeten we zeker nog een maand wachten voordat de popoverwinteraars in flinke aantallen aanwezig zijn.
Het oranjetipje zou wel eens haar piek weer kunnen hebben op de voormalige koninginnendag, 30 april, terwijl de laatste jaren dat twee tot drie weken eerder was. De vliegtijdvoorspelling is gebaseerd op een negendaagse weersvoorspelling, waarbij verwachte temperatuur en straling worden meegenomen in de berekeningen. De voorspelling wordt dagelijks aangepast met de actuele data van temperatuur en zonneschijn en het kan dus best zo zijn dat de nu verwachte vliegtijd een week eerder valt als er nog een warmere periode tussen komt.
In de figuur zie je de voorspelling voor de vliegtijd van de vlinders die binnenkort gaan vliegen. Natuurlijk worden voor en na de voorspelde vliegtijd al vlinders gezien. Zo vlogen er half maart al klein koolwitjes, terwijl de hoofdvliegtijd (wanneer dus de hoogste aantallen gezien worden) pas eind april en begin mei ligt. Per soort (en per generatie) wordt middels een tijdbalk gepresenteerd wanneer de hoofdvliegtijd waarschijnlijk zal beginnen. Het eerste (smalste) deel van de balk start op de dag waarop wordt verwacht dat 2% van de totale generatie gaat vliegen en eindigt op 10%. De vier volgende balken (steeds donkerder groen) staan voor resp. 10 - 25%, 25 - 50%, 50 - 75%, 75 - 90% en 90 - 98% van de populatie. Je kunt de voorspelling regelmatig raadplegen, want hij wordt steeds bijgesteld met behulp van de actuele en verwachtte weersomstandigheden.