Nieuwsbericht

Distelvlinderinvasie

dinsdag 19 mei 2009

Twee berichtjes die vandaag binnenkwamen:

  • 'Er trekt een enorme golf Distelvlinders binnen (locatie Eijsden).'
  • 'Waarschijnlijk hebben jullie het ook al gemerkt? Er zijn plotseling enorm veel distelvlinders! Gisteren was ik in Duin & Kruidberg en zag er tientallen distelvlinders, op bloemrijke plaatsen wemelde het er van. Ook zag ik al een enkele gammauil.'

In een berichtje op natuurbericht.nl werd er op 20 april al melding van gemaakt: Distelvlinders komen er aan! En inderdaad, ook de weken erna kwamen er volop berichten uit Zuid-Europa over veel trek van distelvlinders naar het noorden en vorige week werden er vele duizenden trekkende distelvlinders gemeld uit Zuid-Duitsland. Inmiddels heeft de eerste golf Nederland bereikt, want er zijn al enkele honderden meldingen dit jaar, vooral uit de eerste helft van mei. Deze distelvlinderinvasie heeft te maken met de krachtige zuidenwind, daar houden distelvlinders van (atalanta's niet, die hebben juist noorderwind nodig).

De distelvlinders die hier uit het zuiden arriveren planten zich voort en de nakomelingen vliegen vanaf eind juli. De distelvlinders die nu ons land binnen trekken hebben allemaal een mooie bleekroze kleur en zijn relatief klein. De nakomelingen zijn groter en donkerder van kleur.