Nieuwsbericht

Dit witje is veel te vroeg!

vrijdag 6 januari 2017

Op 6 januari vond Mart van der Slot een verrassing in zijn huiskamer. In de gordijnen hing een net uit de pop gekropen klein geaderd witje. Vermoedelijk heeft deze als pop in de kerstboom gehangen en door de hoge temperatuur binnenshuis gedacht dat de lente was begonnen.

De vraag die bij de foto op Twitter werd gesteld was: 'Wat nu?'. En die vraag is niet zo 1, 2, 3 te beantwoorden. Als vlinders uit de pop komen gaan ze op zoek naar een partner, planten zich voort en sterven. In de paar dagen dat ze leven is dat hun voornaamste doel. Dit klein geaderd witje zal geen partner vinden, want zijn soortgenoten zijn nog niet verpopt. Hem buiten loslaten heeft niet veel zin, want het is veel te koud om actief te zijn en er is ook geen voedsel, want vlinders kunnen nu geen voedsel vinden. Je kunt hem bijvoeren met suikerwater, maar wat moet hij vervolgens met die energie?

Wellicht is het nog het beste om hem toch buiten los te laten. Hij zal dan in rust gaan en als het wat warmer wordt en de zon schijnt mogelijk wat rondvliegen. Waarschijnlijk wordt dit klein geaderd witje vervolgens door een ander dier als voedsel gebruikt. Eten en gegeten worden, zo is de natuur!

KleinGeaderdWitje MartVanDerSlot winter