Nieuwsbericht

Het fruit kan niet rot genoeg zijn

vrijdag 2 september 2022

Vlinders houden van bloemen, dat weten we allemaal. Ze zitten graag op de vlinderstruik, de Verbena en de spoorbloem in de tuin, op de mooie paarse heide en langs slootkanten op de kattenstaart en koninginnenkruid. Maar nu, in de nazomer is ook fruit geliefd bij een aantal vlinders. Maar dan wel het liefst rottend fruit.

Atalanta geniet van kamperfoeliebessen. Atalanta geniet van kamperfoeliebessen.

In een boomgaard in de Betuwe ligt volop valfruit te rotten onder de boompjes. Zo op het oog is het er rustig, maar als je tussen de boompjes doorloopt zie je tientallen atalanta’s opvliegen en af en toe een gehakkelde aurelia en een bont zandoogje. Deze vlinders zijn dol op rottend fruit. Niet alle dagvlinders laten zich verlokken, want koolwitjes en blauwtjes kom je zelden tegen bij het fruit. De vlinders halen er energie uit in de vorm van de suikers.

Rottend fruit

Dat ze met name op rottend en al wat gistend fruit zitten heeft te maken met het feit dat ze daar makkelijker bij kunnen met hun roltong en de geur van het licht alcoholische fruit lokt ze dan ook sterk aan. Dat gebruiken nachtvlinderaars ook, als ze aan het stropen gaan. Ze smeren stroop met suiker en wat alcohol op bomen en daarmee lokken ze nachtvlinders. Rotte banaan erbij helpt ook om nog meer vlinders te lokken en dat heeft vast ook te maken met de sterke zoete geur die daarvan af komt.

Nachtvlinders

Hier is een huismoeder lekker van een rottende druif aan het snoepen. Hier is een huismoeder lekker van een rottende druif aan het snoepen.

Een aantal nachtvlinders zijn ook notoire rot fruit bezoekers. De huismoeder, een zeer algemene grote nachtvlinder, zie je vaak op stroop, maar ook op rottend fruit. De agaatvlinder en nog een tiental andere motten zijn ook regelmatig op fruit te vinden. Wil je nachtvlinders te zien krijgen dan loont het dus de moeite om in de tuin een schaal met rot fruit neer te zetten. Dat kan gaan om appels, peren druiven, pruimen, perziken en meer, maar voorwaarde is wel dat ze overrijp zijn.

Maak een vlindertuin

Wil je graag weten wat vlinders nog meer nodig hebben dan rottend fruit? Er zijn veel verschillende manieren waarop je je tuin vlindervriendelijk kan maken. Lees bijvoorbeeld over voorzieningen in de tuin en het (niet)winterklaar maken van je planten.

Lees verder

2022 KarsVeling Natuurbericht RottendFruit