Nieuwsbericht

Iep Iep Hoera! Nieuwe plekken iepenpage

woensdag 17 juni 2015

In een tuin in Maastricht zijn deze week twee iepenpages waargenomen en vanmorgen werd bij het station van Schinnen een nieuwe populatie van deze zeer zeldzame soort ontdekt. Tijdens de Iron Man triatlon wordt geld ingezameld voor deze soort.

We weten dat de iepenpage in Maastricht voorkomt, maar de tuin waar ze deze week zijn gezien is weer een nieuwe locatie. Ze zaten bij een jonge iep in de buurtuin van de waarnemer. Bij het station van Schinnen zit een goede populatie, want ondanks dat het nog maar het begin van de vliegtijd is werden er gisteren in een kwartier tijd meer dan tien iepenpages gezien. Het is vaker het geval dat iepenpages op nieuwe plekken worden waargenomen want het is een erg verborgen levende vlinder. Het is dan ook altijd een zeldzame vlinder geweest. Vanaf 1992 was er een populatie bekend in een park in Heerlen. De afgelopen jaren is de iepenpage, door heel gericht te zoeken, op meer locaties gevonden. In het zuiden van Limburg zijn er zeker een tiental vliegplaatsen, die voor een deel met elkaar verbonden zijn.

Ook in de Achterhoek is een populatie en in Eindhoven is binnen een aantal jaren tweemaal één waargenomen. Dat lijkt er op te wijzen dat de soort zich hier ook voortplant, maar de locatie is nog niet ontdekt. De beste methode om de iepenpage te zien te krijgen is minutenlang de toppen van kansrijke iepen af te zoeken in de hoop dat je er één of meer ziet vliegen in de boomkruin.

Voor behoud en herstel van de soort is het van belang dat er genoeg iepen aanwezig zijn, het liefst grotere, bloeiende exemplaren. Door de iepenziekte is deze boom op veel plekken verdwenen. In Maastricht gaat daar gericht aan gewerkt worden en er zal een iepenlint worden aangeplant door het Jekerdal, zodat de populatie op de Pietersberg verbinding krijgt met die in Maastricht zelf. Om dit te bekostigen is er een crowdfunding opgezet. Sander Turnhout zal de Iron Man triatlon gaan lopen die op 2 augustus in Maastricht plaatsvindt. Dat is een geweldige prestatie, want op één dag moet hij 3,8 kilometer zwemmen, 180 kilometer fietsen en dan ook nog een marathon lopen! U kunt hem steunen door een bijdrage te geven. Ga daarvoor naar de actiesite.

Iepenpage waarnemingen