Nieuwsbericht

Informatie visstaartjes (Nolinae) uitgebreid

zaterdag 3 oktober 2009

In het laatste nummer van Franje, het mededelingenblad van de secties Snellen en Ter Haar van de Nederlanse Entomologische Vereniging (NEV), staat de powerpointpresentatie over de Nederlandse Nolinae (visstaartjes), die Rob de Vos (Werkgroep Vlinderfaunistiek) tijdens de voorjaarsbijeenkomst van de sectie Ter Haar heeft gehouden.

Aanleiding
Er waren twee aanleidingen om de verschillende soorten visstaartjes eens op een rijtje te zetten voor een betere herkenning en om aandacht op deze kleine vlinders te vestigen:

  1. Het bremvisstaartje (Nola holsatica), is recentelijk bewezen (onder andere door de Deense Michael Fibiger) een echte soort te zijn en niet, zoals voorheen wel werd aangenomen, een vorm van het licht visstaartje (N. aerugula).
  2. Het zwartlijnvisstaartje (Meganola strigula) lijkt de laatste tijd wat vaker te worden gevonden en kan verward worden met het veel gewonere vroeg visstaartje (N. confusalis).

Nieuwe pagina's op Vlindernet
De informatie uit de presentatie is verwerkt op Vlindernet:
  • De complete versie van de presentatie vindt u op de familiepagina van de visstaartjes, klik hier.
  • Een overzicht met foto's en de belangrijke determinatiekenmerken in een schematisch overzicht, vindt u op de pagina met gelijkende soorten, klik hier. Ook wordt vanaf de zeven betreffende soortpagina's naar dit overzicht verwezen.
  • Als nieuwe soort voor Nederland is het bremvisstaartje toegevoegd aan Vlindernet.

Meer weten over de sectie Ter Haar?
Op de pagina Nachtvlinderwerk in Nederland vindt u meer informatie.
Zie ook de Agenda voor de aankondiging van de najaarsbijeenkomst.
Voor meer informatie kunt u ook contact opnemen via info@vlindernet.nl.