Nieuwsbericht

Kakelverse vlinders!

maandag 10 oktober 2016

Het is inmiddels midden oktober, maar toch worden er dagelijks nog veel dagvlinders gezien. In het afgelopen weekend, 8 en 9 oktober, werden meer dan twintig soorten gemeld. Sommige waren zo te zien nog maar net uit de pop gekomen.

Zoals gebruikelijk zo laat in het jaar zijn het vooral soorten die hier als volwassen vlinder overwinteren die nu worden gezien, zoals vooral dagpauwoog, maar ook wel kleine vos, gehakkelde aurelia en citroenvlinder. Ook de atalanta wordt erg veel gemeld, vaak drinkend op nu bloeiende nectarplanten zoals herfstaster en vooral klimop. Maar ook komen er berichten van trekkende atalanta’s. Op diverse telpunten, waar vogelaars de trekvogels die overkomen bijhouden, worden tientallen atalanta’s gezien. Deze vliegen niet, zoals veel vogels, in groepen, maar individueel. Ze hebben we vaste oriëntatiepunten en je ziet veel van die atalanta’s dan ook exact dezelfde route volgen. Opvallend is dat er ook veel trekkende dagpauwogen worden gemeld. Dit is geen trekvlinder, maar blijkbaar zijn ze zoveel aanwezig dat ook zijn zwerfneigingen vertonen. Dit is iets dat ook in andere jaren weleens voorkomt, maar zeker niet jaarlijks wordt waargenomen.

Naast deze overwinteraars en trekkers zijn er ook nog veel vlinders aanwezig van soorten die hier als rups of als pop overwinteren. Deze moeten zich dus nu nog voortplanten en er moet nog tijd zijn om zich verder te ontwikkelen tot het stadium dat ze vorst kunnen verdragen. Ze moeten dus wel voortmaken, want ook in oktober kunnen al flinke nachtvorsten voorkomen. In het afgelopen weekend werden, b.v. van klein koolwitje, icarusblauwtje en argusvlinder, nog kakelverse exemplaren gezien, die nog maar net uit de pop waren. Dat is te zien aan het feit dat ze nog zeer fel van kleur zijn en nog helemaal niet zijn gesleten. Bij vlinders groeit namelijk niets aan en zodra een vlinder gaat vliegen begint de slijtage. Een vlinder die al drie dagen actief is al flink wat schubben kwijt en daardoor veel valer van kleur en bovendien is er langs de rand vaak al sprake van flinke schade aan de franje. 

Atalanta